IZBRISANE MILIJARDE

Kriptovalute u padu, bitcoin nezaustavljivo tone, stručnjaci: ‘Ovo su pravi razlozi‘

Bloomberg je pak izračunao da je bitcoin zabilježio vrhunac u studenome prošle godine premašivši 68 tisuća dolara, a od onda je izgubio više od 45 posto
 Armend Nimani

Vrijednost bitcoina, najveće i najpoznatije kriptovalute, pala je u subotu ujutro za 4,3 posto i time dospjela na najnižu razinu u zadnjih pola godine, na 35.127 dolara za jedan bitcoin.

Nakon ovomjesečne ustrajne silazne putanje, bitcoin je u ovoj godini već izgubio skoro četvrtinu vrijednosti. Bloomberg je pak izračunao da je bitcoin zabilježio vrhunac u studenome prošle godine premašivši 68 tisuća dolara, a od onda je izgubio više od 45 posto, što je u tom razdoblju izbrisalo više od 600 milijardi dolara njegove tržišne vrijednosti.

Cijene svih kriptovaluta su općenito u padu jer ulagači izlaze iz spekulativne imovine, piše Financial Times. FT Wilshire index koji računa pet najboljih digitalnih tokena (bez bitcoina) pao je 30 posto u ovom mjesecu.

To se događa istodobno s padom cijena inače vrlo cijenjenih dionica tehnoloških kompanija, a svjetska dionička tržišta su ovog tjedna zabilježila najveće minuse u više od godinu dana. Ulagači, naime, očekuju da će američki Fed, najmoćnija svjetska centralna banka, ove godine nekoliko puta podizati kamatne stope, a to će utjecati na mogućnost zarade na manje rizičnoj imovini poput američkih državnih obveznica.

Što se kriptovaluta tiče, utjecaj na oštar pad cijena je imala i namjera ruske središnje banke da zabrani trgovanje kriptovalutama i njihovo rudarenje. U svom prijedlogu novog propisa blokirala bi se i ulaganja banaka u kriptovalute te zabranilo mijenjanje kriptovaluta u bilo koju tradicionalnu valutu u Rusiji koja je, piše FT, najveće središte za kripto-rudarenje u svijetu. Prošle je godine Kina, nakon niza upozorenja, proglasila sve aktivnosti vezane uz kriptovalute protuzakonitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 07:44