POBJEGLI S NOVCEM

Kriptovaluta inspirirana Squid Game-om propala u jednom danu, ulagači izgubili milijune

Token je pušten u opticaj na decentraliziranim tržištima 20.10., a zamisao je bila da kupci njime sudjeluju u "pay-to-play" igri
Ilustracija kriptovalute i logotipa Squid Game
 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Vrijednost kriptovalute inspirirane popularnom Netflixovom serijom "Squid Game" srozala se u ponedjeljak niti dva tjedna nakon što su ulagači počeli kupovati tokene.

Nakon vrtoglavog rasta od 310,000% u nedjelju navečer, token "Squid" izgubio je gotovo cijelu vrijednost nakon što je Twitter označio stranicu kriptovalute i privremeno ju onesposobio zbog "sumnjivih aktivnosti", piše Guardian.

Netom prije kolapsa, vrijednost tokena dosegla je cijenu od 2,856 dolara. Web stranica tokena i računi na društvenim medijima su nestali, zajedno s dokumentom o informacijama koji opisuje Squid.

Token je pušten u opticaj na decentraliziranim tržištima 20.10., a zamisao je bila da kupci njime sudjeluju u "pay-to-play" igri inspiriranoj serijom.

Igra je trebala biti pokrenuta studenom, a pobjednici su trebali biti nagrađeni s još Squid tokena. Ipak, čak i uz nevjerojatan rast vrijednosti kriptovalute, mnogi su stručnjaci upozoravali da je riječ o prijevari.

Ulagači su imali problema s prodajom tokena, a dokumenti priloženi na web stranici bili su puni gramatičkih grešaka.

Nagađa se da su pokretači kriptovalute "pobjegli" s više od 2.1 milijuna dolara.

CoinMarketCap, stranica specijalizirana za praćenje vrijednosti kriptovaluta, upozorio je kupce o sumnjivoj prirodi tokena netom prije pada vrijednosti.

Anonimni investitor rekao je za CoinMarketCap: "Izgubio sam sve što sam imao u ovom projektu" nakon što je uložio 5000 dolara u kriptovalutu.

Stručnjaci su upozorili ulagače da budu oprezni kada razmišljaju o kupnji "meme" kriptovaluta temeljenih na kulturnim fenomenima, čak i ako se čini da valuta dobro posluje na tržištu, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:55