Pobuna

Krenuo pritisak na Vladu: 'Vratite nam čistačice, ovo je van svake pameti'

Ovaj apel stiže mjesec dana nakon što je dobar dio državne službe ostao bez usluge čišćenja
Arhiva
 Goran Mehkek / CROPIX

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, a posebno Sindikat Porezne uprave ovih dana vrše pritisak na državu kako bi Vlada ukinula zabranu zapošljavanja namještenika i dopustila im da, kao u dobra stara vremena, nanovo zaposle čistačice koje bi održavale prostorije tijela državne uprave.

Ovaj apel stiže mjesec dana nakon što je dobar dio državne službe ostao bez usluge čišćenja, i to pošto je privatna tvrtka Adriatic servis, zadužena za facility management, s državom naprasno raskinula više od 30 milijuna kuna vrijedan ugovor za čišćenje prostorija, a država, do raspisivanja novog natječaja, službenike zamolila da u međuvremenu sami održavaju radne prostorije i sanitarne čvorove urednima i čistima. Odnosno da čiste državne kancelarije i toalete s obzirom na to da više ne može raditi Adriatic servis, facility management kompanija koja se na raskid ugovora odlučila zbog financijskih teškoća.

Kritične situacije

Jedna od državnih službi koja je ovim raskidom ugovora ostala posebno oštećena jest Porezna uprava.

Ta je institucija, potvrdili su nam iz Uprave, raskidom dva ugovora vrijedna 3,6 milijuna kuna s PDV-om, ostala bez usluge čišćenja u ustrojstvenim jedinicama u čak 15 županija, nakon čega su se službenicima obratili s apelom da do pronalaženja novog pružatelja usluga, koliko to mogu, prostorije održavaju urednima i čistima.

Predsjednica Sindikata Porezne uprave Gordana Jagar potvrdila nam je da je problem u međuvremenu u većini podružnih ureda privremeno saniran nakon što je Središnji ured za središnju državnu upravu poslao naputak prema kojem je Porezna uprava, do raspisivanja postupka javne nabave, dobila mogućnost pronalaženja novog izvođača radova kroz postupak jednostavne javne nabave, koji podrazumijeva nabavku u manjim iznosima i na kraći period.

- Koliko je meni poznato, većina ureda privremeno se snašla, no želimo upozoriti da je ovdje riječ o kroničnom problemu koji se dogodio u trenutku kad je država poslove čišćenja odlučila prebaciti na vanjske tvrtke, a koje taj posao ne obavljaju na način kako se on nekad radio - napominje Jagar.

Za sljedeće dane stoga najavljuje sastanak s ravnateljem Porezne uprave na kojem će još jednom apelirati kako bi se poslovi čišćenja vratili pod okrilje države jer se prebacivanje na privatnike dosad pokazalo manjkavim.

- I to ne samo zbog trenutno nastale situacije već zbog činjenice da se u ugovorima s vanjskim tvrtkama definiraju vrlo skromni opsezi čišćenja, koji se uglavnom svode na redovno održavanje čistoće poput brisanja stolova i pražnjenje kanti za smeće, dok se kompliciraniji poslovi čišćenja rijetko i prilično loše odrađuju. Na sve to onda dolaze i ovakve kritične situacije, koje su se mogle predvidjeti, a koje podrazumijevaju da državni uredi privremeno budu bez usluge čišćenja i da te poslove obavljaju službenici. Mi to ne podržavamo i smatramo da je ovakvo rješenje van svake pameti. Sa svakom novom sistematizacijom broj službenika u uredima se smanjuje, a sada se od nas još očekuje da obavljamo poslove koji nisu u opisima naših radnih mjesta - ustvrdila je Jagar i dodala da su outsourcanjem poslove čišćenja nerijetko preuzele tvrtke bez vlastitih zaposlenika, koje uzimaju najamne radnike.

Ukinuti zabranu

Njen stav podržava i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša koji također smatra da se poslovi čišćenja trebaju vratiti pod okrilje države ili barem osnovati državna tvrtka koja bi obavljala slične zadatke.

- Ovo je loše rješenje, posebno za institucije kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova i slične kod kojih bi razina sigurnosti trebala biti iznimno visoka, a mi imamo situaciju u kojoj nam svaki dan takve ustanove posjećuju različiti ljudi s obzirom na to da se zaposlenici u tvrtkama za čišćenje kontinuirano mijenjaju. Dakle, treba ukinuti zabranu zapošljavanja ili javnim natječajem definirati drugačiji, veći obim posla - smatra Pleša.

Outsourcing poskupio 130 posto?

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika također upozoravaju da su, sudeći po rezultatima javnih natječaja, usluge outsourcanog čišćenja u zadnjih godinu dana znatno poskupjele pa više izgovor za korištenje vanjskih tvrtki ne može biti ni novac.

Naime, Sindikat je izračunao da je cijena posla koji je lani za područje četiri županije - Dubrovačko-nertvanske, Istarske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske - iznosila 2,2 milijuna kuna poskupjela na pet milijuna, što je povećanje od 130 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:11