NOVI ZAMAH

Krenula izgradnja 190 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje luke Polačište na Korčuli

‘Time će prometno biti riješene sve brige Korčulana‘

Gradilište Luke Polačište, EU projekta vrijednog 187 milijuna kuna
 

 Nikola Vilic/Cropix

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak u Korčuli kako je 189,7 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Nove luke Korčula - luke Polačište jedan od najvećih takvih u Hrvatskoj i potvrda ispravne politike Vlade u investicijskom ciklusu u lučku infrastrukturu.

Butković je sudjelovao na početnoj konferenciji tog projekta te je podsjetio kako se, ponajviše zahvaljujući sredstvima EU-a i iz državnog proračuna, u obnovu luka ili izgradnju novih ulaže oko dvije milijarde kuna.

"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji provodi se pet europskih projekata, ukupno vrijednih više od 400 milijuna kuna. Ukupna ulaganja su oko 600 milijuna kuna. Od toga 85 posto su sredstva EU-a, a 15 posto nacionalna sredstva", rekao je Butković koji je obišao i ACI marinu Korčula, čija je uprava, istaknuo je, imala smjelosti i hrabrosti realizirati projekt obnove lukobrana.

"Lani smo realizirali obnovu lukobrana Puntin pa kad gledam sve što se radi ili će se raditi mogu reći da je Korčula pripremila ili ostvarila velike projekte. Preostaje nam luka Perna sa zaobilaznicom Orebića u sljedećoj financijskoj perspektivi. Time ćemo zaokružiti pitanje lučke infrastrukture na Korčuli, a za mjesec dana očekuje nas i završetak europskog projekta novog putničkog terminala u Veloj Luci", rekao je Butković.

image

Nikola Dobroslavić i Oleg Butković

Nikola Vilic/Cropix

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je idući projekt zaobilaznica Orebića i brza cesta do nove luke u Perni, te da postoji potpora resornog ministarstva i Vlade za projekte autoceste od čvora Metković do Osojnika te brze ceste od Osojnika do Zračne luke Dubrovnik.

"Time će sve naše turističke destinacije biti bliže zračnoj luci, kao što su pelješkim mostom bliže za turiste koji nam dolaze automobilom", poručio je Dobroslavić.

image

Nikola Dobroslavić

Nikola Vilic/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić istaknuo je kako će projekti lučke infrastrukture poboljšati kvalitetu života na otoku Korčuli.

"Svi će ti projekti dobiti smisao kad se dovrše projekti luke Perna, zaobilaznice Orebića i brze ceste do Pelješkog mosta. Time će prometno biti riješene sve brige Korčulana, ali će biti i nova dimenzija u turizmu", izjavio je Bačić.

image

Zdenko Dvornik, Branko Bačić Oleg Butković i Nikola Dobroslavić

Nikola Vilic/Cropix

Ministar Butković prethodno je obišao i 17 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja luke Trpanj, kojim je to pelješko mjesto dobilo modernu luku s dodatnim sadržajima te oko 170 metara nove rive. Ukupna vrijednost projekta je oko 17,5 milijuna kuna, a udio resornog ministarstva je 15,5 milijuna kuna.

image

Zdenko Dvornik, Branko Bačić, Oleg Butković i Nikola Dobroslavić u obilasku gliserom gradilišta luke Polačište

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:58