PODACI ECB-a

Kreditiranje kućanstava u eurozoni raste najsnažnije od financijske krize 2008.

Sezonski prilagođeni krediti nefinancijskim tvrtkama u zoni primjene zajedničke europske valute porasli su u kolovozu 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od travnja 2016.
Zgrada ECB-a u Frankfurtu
 Daniel Roland/AFP

Bankovni krediti kompanijama u eurozoni snažno su usporili od proljeća, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB), dok krediti kućanstvima rastu najsnažnije od financijske krize 2008. godine.

Sezonski prilagođeni krediti nefinancijskim tvrtkama u zoni primjene zajedničke europske valute porasli su u kolovozu 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od travnja 2016. godine, izvijestio je ECB.

U srpnju porasli su 1,7 posto.

Njihov rast usporava od proljeća, a najviše su u ovoj godini bili porasli u veljači, za 7,0 posto.

Kreditiranje kućanstava poraslo je pak u prošlom mjesecu istim tempom kao i u srpnju, za 4,2 posto, najsnažnije od financijske krize 2008. godine.

Pokazatelj novčane mase M3, koji, kako tumači Reuters, najvećim dijelom odražava ECB-ove kupnje obveznica radi očuvanja likvidnosti u eurozoni, porastao je 7,9 posto, nakon što je u srpnju zabilježio najslabiji rast od veljače prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:20