Otplata kredita

Kreću zahtjevi za moratorij na kredite: 'Idemo na povjerenje, kasnije ćemo sve provjeriti'

Svim građanima koji su pogođeni epidemijom koronavirusa banke će dati moratorij na otplatu kredita za travanj, svibanj i lipanj
Direktor HUB-a Zdenko Adrović
 Darko Tomaš / Hanza Media

Svim građanima koji su pogođeni epidemijom koronavirusa banke će dati moratorij na otplatu kredita za travanj, svibanj i lipanj uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

- Za sve koji su pogođeni epidemijom dogovoreno je da im se ponudi moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinski kredite, a na minimalcu su ili ne primaju plaću dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, s mogućnošću da se taj rok produlji još tri mjeseca. Oko toga su se složile sve banke – rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) gostujući u 4. Programu HTV-a, dodavši da će se sve "moći riješiti elektronski ili telefonski" i da će "naprosto vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati".

- U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje - kazao je za mjeru koja kreće sutra.

Usto, Adrović je savjetovao sve klijente kojima nije došlo do smanjenja prihoda da uredno nastave s otplatom kredita, potvrdivši pri tom da banke neće provoditi ovrhe od 31. ožujka do 1. lipnja, a pozvao je i ostale vjerovnike da se na tri mjeseca odreknu ovrha. Dodatno, direktor HUB-a potvrdio je i da su neke banke građanima preventivno smanjile minuse. Preciznije, ograničile su njihova dopuštena prekoračenja po tekućem računu.

Po pitanju moratorija na otplatu kredita poduzećima, Zdenko Adrović je istaknuo tzv. garantnu shemu.

- Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika. Taj model postoji u većini europskih zemalja i propagira ga Europska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristit će se u Hrvatskoj u narednom razdoblju - rekao je.

Naime, riječ je o novim kreditima koji bi se odobrili tvrtkama te će za ona poduzeća koja inače ne bi mogla dobiti zajam 80 posto rizika pokriti država.

- Razrađuje se nekoliko modela, a sutra bi trebao biti poznat model koji bi se primjenjivao. No tvrtke koje su prije krize imale probleme s redovnim otplatama kredita neće biti obuhvaćene ovom mjerom i za njih će vrijediti redovan postupak odobravanja kredita - pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:51