Državne subvencije

Kreću pozivi za stambene poticaje, pogledajte kakve će biti kamate i procedura

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura
 CROPIX

U utorak počinje poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu. Očekuju se još niže kamate nego prošle godine. Građanima se savjetuje da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti, piše Dnevnik.hr.

Kristina Hrastović jedna je od onih koja je prošle godine uspješno kupila stan pomoću državnih subvencija. ''Manje od dva mjeseca mi je trebalo. Sve ima vremena, čak su bili i produžili onaj rok. Najbitnije je da su papiri stambenog objekta u redu'', kaže Kristina.

Ako kupujete nekretninu, obvezno mora imati uporabnu dozvolu. Bez nje nema subvencija. Ako je uporabna dozvola u fazi ishođenja, dobra je vijest da ćete imati još dodatnih mjesec dana za nadopunu dokumentacije.

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće. Može se kupiti nekretnina od članova uže obitelji. Novost je dodatna godina subvencije za svako dijete u kućanstvu. ''Svi koji budu imali svu dokumentaciju kvalitetnu i urednu dobit će subvenciju'', poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Očekuje se niža kamata nego lani – između 2 i pol i 3 posto. Bankarski savjetnik Vjeko Peretić s građanima je uspješno prošao već dva kruga poticaja. Savjetuje da, ako već nisu, odmah počnu s pripremama. ''Da se krene u proceduru jer slijede godišnji odmori i onda će sve biti puno teže, a vi želite da vaš predmet bude gotov prije nego što se objavi službeni natječaj u rujnu'', savjetuje Peretić.

Do rujna bi nekretnine mogle još dodatno poskupjeti baš zbog subvencija i veće potražnje, upozoravaju trgovci nekretninama. ''Sugeriramo kupcima da sad potpišu predugovore, da sada kupe stanove tako da na miru čekaju rujan'', kaže Dnevniku.hr Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Ne smijete, kao ni supružnik ili partner, imati vlasništvo nad nekretninom, a stan ili kuću koju kupite ne smijete prodavati još dvije godine nakon isteka subvencije, inače državi morate vratiti novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 21:11