Nadzor poduzetnika

Kreće pojačana porezna kontrola. Na meti su kozmetičari, online trgovci i autoprijevoznici

U veljači prošle godine izdano 150 milijuna računa, a ove godine ta brojka je za 10 milijuna veća
Ilustracija
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Država ovih dana kreće s pojačanom poreznim inspekcijama. Tako će na meti inspektora, ovaj put, prije svega biti blagajne kozmetičara, online trgovaca, autoprijevoznika. Pojačano se nadzire provođenje fiskalizacije, a svoje iskustvo s inspektorima za Dnevnik.hr podijelila je i vlasnica jednog salona za uljepšavanje Antonija Tretinjak.

- Prije nekoliko godina došla mi je gospodarska inspekcija. Sve je bilo u redu. Gospođa je došla nenajavljeno, provjeriti stanje u kasi, provjeravali su i radnike jesu li prijavljeni - kaže Antonija.

Kako ističe vlasnica salona, njena iskustva su većinom pozitivna, ali priznaje da sama prisutnost inspektora za vrijeme radnog vremena ipak može stvoriti nelagodu.

- Nezgodno nam je prekinuti kad je tretman u tijeku. Mi ih zamolimo uvijek da pričekaju da tretman završi, imaju razumijevanja za to. Nije nikome ugodno kad dođu. Sigurno jedna knedla u grlu postoji, ali oni rade svoj posao, mi svoj - dodaje Tretinjak.

Kako poduzetnicima ono što su zaradili ne bi palo u vodu, moraju pripaziti da na kraju mjeseca nemaju nikakvih viškova u blagajni jer se kazne kreću od 10 do 500 tisuća kuna. Kada se pogledaju brojke, čini se kako većina njih igra po pravilima. Tako je, u veljači prošle godine izdano 150 milijuna računa, a ove godine ta brojka je za 10 milijuna veća i iznosi 160 milijuna. Uz to čini se da je porastao i promet, te je prošle godine u veljači proknjiženo 10,4 milijarde kuna, dok je ove godine taj iznos bio nešto veći i iznosio 11,6 milijardi kuna.

- Nije se za igrati, upravo zato i upozoravamo. Zbog sitnih manjkova, viškova, nikad nije ni do sada bilo po našim nekakvim evidencijama zatvaranja objekata. Ako to nije išlo, poslije višekratnih upozorenja, naravno da je krajnja mjera bilo pribjegavanje pečaćenju - poručio je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:41