Norveško-britanska suradnja

Kreće izgradnja najveće svjetske vjetroelektrane na moru vrijedne 10,2 milijarde eura

Dvjema energetskim grupama dodijeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta
Vjetroelektrane kod njemačkog otoka Amrum
 Morris Mac Matzen / REUTERS

Norveškom Equinoru i britanskom SSE Renewablesu povjeren je posao izgradnje najveće svjetske vjetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije, što je investicija vrijedna 10,2 milijarde eura, objavio je u petak Equinor.

Dvjema energetskim grupama dodijeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vjetroelektrana na području Dogger Banka u Sjevernom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za opskrbu ekvivalenta 4,5 milijuna britanskih domaćinstava, stoji u priopćenju Equinora.

Vjetropark će se sastojati od tri projekta, Creyke Beck A, Creyke Beck B i Teesside A, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Investicija obuhvaća razdoblje od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebala biti donesena tokom iduće godine. Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna je veleprodajna cijena megavata struje oko 45 eura.

"Sada je više nego jasno da što više vjetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju", rekao je John Sauven, šef Greenpeacea u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da "bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje".

SSE, čije je sjedište u Škotskoj a dionice su mu izlistane na Londonskoj burzi, bit će nadležna za izgradnju vjetroelektrane, a Equinor će biti operator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 21:42