DIABLOG

Kreatori sadržaja u 2020. zarađivali više nego prošle godine

Video i autentičnost i dalje su vodeći trendovi u influencers marketingu, a predviđanja za 2021. većinom su optimistična
Ella Dvornik

Na na petom izdanju DIABLOGA proglašeni su dobitnici nagrada po izboru kreatora sadržaja za 2020. godinu. Nagradu za najkreatore je u kategoriji ljepota dobila Korana Marovićl, u kategoriji moda Pamela Smoljanić, u kategoriji gastro nagrađena je Sanja Mijac, u kategoriji putovanja: Kristijan Iličić te u kategoriji fitness Martina Boss.

Najinfluencericom je po četvrti put proglašena Ella Dvornik, a tri najbolja brenda za suradnju s kreatorima sadržaja su u 2020. godini bili su Lidl, About You i Nivea. Uz proglašenje najboljih, na DIABLOGU su jučer predstavljeni i rezultati istraživanja o hrvatskoj blogerskoj i influencer sceni, koje od 2016. provodi agencija Dialog komunikacije. Glavni zaključak je da scena sazrijeva - kreatori sadržaja sve su stariji i sve više ih je stalno zaposlenih te svoje kanale smatraju poslom.

Pada prisutnost na Facebooku, TikTok raste

Kategorije gastro i putovanja su u odnosu na prošlu godinu zabilježile pad po pitanju broja autora koji u tim segmentima djeluju sa po 10 posto, jednako je pala i prisutnost kreatora na Facebooku, dok se prisutnost na TikToku udvostručila, pa je sada na toj platformi prisutna njih četvrtina .

Blogeri, influenceri i YouTuberi su u 2020. zarađivali više nego godinu prije. Prosječni mjesečni prihodi za trećinu njih bili su viši od 7.501 kuna i sve više ih se bavilo poduzetništvom te su svoj utjecaj na društvenim mrežama čak 29,6 posto njih koristili i za pokretanje drugih poslova. Oglašivačima zamjeraju manjak fokusa na kvalitetu sadržaja, a medijima negativan stav prema influencerima, iako ih najveći broj 35,2 posto vidi budućnost u suradnji s medijima.

Video i autentičnost i dalje su vodeći trendovi u influencers marketingu, a predviđanja za 2021. za većinu su ispitanika optimistična. Istraživanje je provedeno u prosincu 2020. na uzorku od 59 ispitanika, metodom dubinskog online upitnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 16:54