Učinci karantene

'Kreativna destrukcija' pogodila većinu domaćih sektora

Analiza je pokazala da je broj novih trgovačkih društava manji za 36,9 posto, a obrta i samostalnih djelatnika za 49 posto
Ilustracija
 CROPIX

U prvih pet mjeseci 2020. broj novostvorenih poslovnih subjekata - trgovačkih društava, obrta i samostalnih djelatnika - manji je za 43,1 posto, a broj ugašenih veći za 11,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. To su podaci alata Smart Vision tvrtke Bisnode, koje je objavila Hrvatske udruga poslodavaca, a ukazuju na razmjere negativnog utjecaja krize na tržišnu dinamiku kreiranja novih tvrtki i gašenja starih.

Analiza je pokazala da je broj novih trgovačkih društava manji za 36,9 posto, a obrta i samostalnih djelatnika za 49 posto. Pritom je broj ugašenih trgovačkih društava veći za 11 posto, slično kao i broj ugašenih obrta i samostalnih djelatnosti, veći za 11,4 posto. Uz to, broj stečajeva trgovačkih društava veći je za 61 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do svibnja 2019., a sve te brojke pokazuju da je tržišna "kreativna destrukcija" ovaj put prevagnula na stranu destrukcije. No, takvi su se rezultati mogli i očekivati u situaciji kada je i Hrvatska, slijedeći praksu drugih zemalja, uvela jaka ograničenja na kretanje ljudi, roba i usluga zbog pandemije koronavirusa.

Gledajući apsolutne iznose, navodi se u analizi HUP-a, novih je poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci bilo 7638, ugašenih 7145, a stečajeva 4724, što ipak daje pozitivnu razliku između novostvorenih i ugašenih poslovnih subjekata u tom periodu.

Promatrano po djelatnostima, najveći pad broj novostvorenih poslovnih subjekata u apsolutnom iznosu dogodio se u djelatnosti prijevoza i skladištenja (-812), a u relativnom iznosu najveći je pad bio u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (minus 56,9 posto). Najveće povećanje broja ugašenih subjekata u apsolutnom iznosu dogodilo se u dijelu stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (251), a u relativnom iznosu to je bio slučaj sa sektorom informacija i komunikacija (68,5 posto).

Nadalje, najveći rast broja stečajeva i u apsolutnom i u relativnom iznosu zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (478 ili 261,2 posto). Najveća negativna razlika između novostvorenih i ugašenih poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci ove godine zabilježena je, pak, u djelatnosti trgovine na veliko i na malo, popravku motornih vozila i motocikla (-446).

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, ističe da "podaci o novostvorenim i ugašenim subjektima samo dodatno ukazuju na ekonomsku situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, a koja je uzrokovana panedemijom Covida-19".

Zagreb, 210420.
Iva Tomic, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca, fotografirana na Radnickoj cesti.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca

- Iako su otvaranja i zatvaranja poduzeća i obrta dio ekonomske dinamike i u normalnim vremenima, pad broja novostvorenih poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci ove godine za više od 40 posto pokazuje da je gospodarska aktivnost znatno smanjena. Ako tome pridodamo i povećanje broja ugašenih subjekata za više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, jasno je da je ekonomski potencijal u smislu zapošljavanja ili investicija dodatno smanjen u odnosu na 2019. Stoga će biti vrlo važno pratiti dinamiku otvaranja, a posebno zatvaranja, poslovnih subjekata i u nadolazećim mjesecima, s obzirom na to da bi se učinci krize u pojedinim djelatnostima mogli realizirati tek nakon što isteknu privremene Vladine mjere pomoći ili nakon što poduzeća iscrpe postojeća vlastita sredstva za održavanje poslovanja - rekla nam je Iva Tomić.

Kada se promatra samo razdoblje od 15. ožujka do 31. svibnja 2020., broj novostvorenih poslovnih subjekata manji je za 63,4 posto, ali je i broj ugašenih poslovnih subjekata 5,7 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2019. Pritom je broj novostvorenih trgovačkih društava manji za 60,4 posto, a broj novostvorenih obrta i samostalnih djelatnika za 65,9 posto. Broj ugašenih trgovačkih društava manji je za 15,7 posto, a broj ugašenih obrta i samostalnih djelatnosti veći za 7,5 posto. Uz to, broj stečajeva trgovačkih društava veći je za 50,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., podaci su koje je objavio HUP na osnovu na osnovu analize tvrtke Bisnode. U tom je razdoblju, dakle, bila znatno izraženija negativna dinamika na tržištu u odnosu na prva dva i pol mjeseca, što se vremenski podudara i s mjerama karantene koje su poduzele nama susjedne države, pa i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:05