rezultati poslovanja

Kraš grupa u prvom kvartalu povećala prihode za 20 milijuna kuna

Gledano po kategorijama, najveći rast prodaje bilježi asortiman iz grupe kakao proizvoda, koji je s 18,5 posto rasta ujedno i generator rasta prihoda od prodaje
Slavko Ledić
 krasnodar

Kraš grupa nastavila je u 2021. godini trend uspješnog poslovanja, što pokazuju rezultati za prvi kvartal 2021. s konsolidiranim ukupnim prihodima u iznosu od 237,8 milijuna kuna. Porast je to od 20 milijuna kuna, odnosno 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 10,35 milijuna kuna, dok ostvarena neto dobit iznosi 7,34 milijuna kuna, objavljeno je u financijskim izvješćima kompanije na Zagrebačkoj burzi.

„Zahvaljujem ponajprije svakoj radnici i svakom radniku Kraš grupe na doprinosu u ostvarenju ovakvih financijskih rezultata, kojima možemo zaista biti zadovoljni osobito ako se uzme u obzir s kakvim smo se sve okolnostima suočavali tijekom 2020. godine, a koje se nastavljaju i u ovoj godini. Osobito možemo biti ponosni na činjenicu da ostvarujemo rast u svim kategorijama, velikim dijelom zahvaljujući tomu što smo još prošle godine prepoznali prilike i ostvarili napredak u svim segmentima poslovanja. U godini u kojoj obilježavamo 110 godina poslovanja nastavljamo s aktivnostima usmjerenima na jačanje poslovanja i povećanje konkurentnosti, na zadovoljstvo naših radnika, poslovnih partnera i dioničara“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik uprave Kraša.

Povećanje prihoda od prodaje i volumena

U ukupnim prihodima prvog kvartala 2021. godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 234,1 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi iznose 1,4 milijuna kuna, a financijski prihodi 2,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu povećani su prihodi od prodaje i na domaćem tržištu, koji iznose 122,4 milijuna kuna s povećanjem od 6,5 posto, i u inozemstvu, u iznosu od 111,7 milijuna kuna, odnosno 12,9 posto više u odnosu na 2020. Usprkos daljnjem snažnom utjecaju pandemije na poslovanje, ukupan obujam prodaje povećan je za 10,5 posto, odnosno 774 tone u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 8.161 tonu. Na domaćem tržištu ostvaren je rast od 3,5 posto, a na inozemnim čak 19,3 posto, pri čemu je velika većina važnijih izvoznih tržišta ostvarila prodajne rezultate na razini ili čak veće u odnosu na 2020. S početkom ove godine Kraš grupa sklopila je na četirima tržištima regije suradnju s novim distributerom.

Rast prodaje u svim kategorijama, najviše kod kakao proizvoda

Gledano po kategorijama, najveći rast prodaje bilježi asortiman iz grupe kakao proizvoda, koji je s 18,5 posto rasta ujedno i generator rasta prihoda od prodaje. Asortiman keksa i vafla raste 15,4 posto, a bombona 11,7 posto, dok rast bilježi i prodaja asortimana iz tvornice Mire Prijedor za 7,7 posto te Karoline Osijek za 0,9 posto.

I u 2020. povećani prihodi i dobit u odnosu na 2019.

Uz financijske rezultate za prvi kvartal 2021. godine, Kraš grupa objavila je i revidirana konsolidirana i nekonsolidirana financijska izvješća za 2020. godinu, prema kojima je vidljivo povećanje ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu za 5 milijuna kuna. Kraš grupa bilježi tako prihod u pandemijskoj 2020. godini u iznosu od 1,04 milijarde kuna, a nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 25,34 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 25,14 milijuna kuna.

U ukupnim prihodima u 2020. godini ostvareni prihodi od prodaje iznose 972,5 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi 58,4 milijuna kuna, dok su financijski prihodi 11,6 milijuna kuna.

U 2020. godini Kraš grupa je zabilježila povećanje svoje poslovne aktivnosti gledano kroz rast ukupnih prihoda, rast volumena proizvodnje i prodaje kao i povećanih investicijskih aktivnosti. Ostvarena je EBITDA u visini od 97 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 11:44