Kraš rezultati 2023

Kraš grupa u prošloj godini ostvarila rast prihoda od 15,2 posto a dobiti od čak 38,9 posto

Pozitivno poslovanje omogućilo podizanje materijalnih prava zaposlenicima pa je prosječna bruto plaća prošle godine rasla 9,6 posto

Tvornica Kraš

 Goran Mehkek/Cropix

Konsolidirani ukupni prihodi Kraš grupe u prošloj godini iznosili su 179,89 milijuna eura što je za 23,75 milijuna eura ili 15,2 posto, više od ostvarenih prihoda u istom razdoblju 2022. godine. Ukupni konsolidirani rashodi veći su od onih u 2022. godini za 14,2 posto i iznose 171,47 milijuna eura. Na kraju poslovne 2023. godine Kraš grupa je ostvarila neto dobit u iznosu od 6,72 milijuna eura što je za 1,88 milijun eura, 38,9 posto više od neto dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine.

Objavljeni nerevidirani rezultati pokazuju stabilnost poslovanja. Zadovoljni smo što je u prošloj godini nastavljen rast Kraš grupe, a posebno jer smo u izazovnim vremenima uspješno pokrenuli investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna eura. Riječ je o modernizaciji i automatizaciji proizvodnih pogona u naših pet tvornica od kojih je tijekom 2023. ugovoreno 15,4 milijuna eura, što je porast u odnosu na prošlu godinu od 32 posto. Pozitivno poslovanje omogućilo nam je i podizanje materijalnih prava zaposlenicima pa je prosječna bruto plaća prošle godine rasla 9,6 posto. Globalni su izazovi nažalost kroz posljednjih nekoliko godina postali pravilo, a ne iznimka te smo i mi u ovoj godini suočeni s jednim od najvećih rasta cijena kakaovca u posljednjih gotovo 50 godina. S obzirom na to da je riječ o iznimno važnoj sirovini za cijelu konditorsku industriju, s oprezom gledamo na ovu godinu. Naš fokus ostaje prilagodba aktivnosti s obzirom na situaciju te nastavak ulaganja u proizvodnju kako bismo zadržali te ojačali poziciju jednog od najvećih konditorskih proizvođača na području jugoistočne Europe, izjavio je Allen Halamić, predsjednik uprave Kraša koji jke dodao da je kroz snažan fokus aktivnosti na optimizaciji internih resursa i racionalizaciji svih segmenata rashoda ostvarena niža stopa rasta rashoda u odnosu na prihode i veća dobit .

To je rezultiralo da je ostvarena EBITDA u visini od 17,98 milijuna eura i ona je veća za 3,83 milijuna eura ili 27,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. EBITDA marža iznosi 10 posto i veća je za 0,9 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

image

Allen Halamić

Darko Tomas/Cropix

Na domaćem je tržištu ostvarena veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu od 3,9 posto, dok je izvoz u zemlje regije rastao za 5,8 posto. U ukupnim su prihodima tako ostvareni prihodi od prodaje u iznosu od 171,66 milijuna eura, ostali poslovni prihodi iznose 7,4 milijuna eura, a financijski prihodi 833 tisuće eura.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 94,3 milijuna eura što je za 12,8 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok prihodi od prodaje u inozemstvu iznose 75 milijuna eura što je 13,4 posto više u odnosu na prošlu godinu.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:02