Ivica Pivac, predsjednik Uprave MI Braća Pivac i novi većinski vlasnik Kraša
 PR
Ivica Pivac

'Kraš će voditi njegovi ljudi, a iduće dvije godine bit će presudne'

Moramo Kraš dovesti na razinu profitabilnosti ostalih konditorskih proizvodnih kompanija u Europskoj uniji i dosegnuti njihov nivo produktivnosti
Piše: Jozo Vrdoljak/Privredni.hrObjavljeno: 25. studeni 2019. 09:51

Mesna industrija Braća Pivac u subotu je s Kraš ESOP-om sklopila ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje čine 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša.

Kraš ESOP dionicu je prodao po cijeni od 861,20 kuna, odnosno sve dionice ukupno za 238,070.989,20 kuna. Nakon desetogodišnjeg procesa kupnje Kraševih dionica na burzi i sadašnje transakcije Mesna industrija Braća Pivac većinski je vlasnik Kraša. O daljnjim planovima za tvrtku, radnike i proizvodnju Kraša te spekulacijama posljednjih tjedana razgovarali smo s čelnikom Mesne industrije Braća Pivac, Ivicom Pivcem.

Kako se osjećate sada kad ste postali većinski vlasnik Kraša?

- Uzbuđen sam i sretan jer znam da je pred nama jedna dobra priča koja će se razvijati onako kako to perjanica hrvatske prehrambene industrije i zaslužuje. Mi smo dionice Kraša počeli kupovati prije deset godina i uvijek smo to radili otvoreno i transparentno na burzi, pod vlastitim imenom. Jasno smo isticali da Kraš smatramo perspektivnom tvrtkom, a ulaganje u nju dobrim poslovnim potezom kojim dodatno jačamo domaću prehrambenu industriju. Iako isprva nismo namjeravali preuzeti Kraš, splet okolnosti naveo nas je da pokrenemo proces javne ponude i, eto, postanemo većinski vlasnici. To što su radnici okupljeni u Kraš ESOP-u glasali s gotovo 99 posto udjela u prisutnom temeljnom kapitalu društva za prodaju dionica na svojoj skupštini, velik nam je poticaj, ali i obveza da Kraš i dalje razvijamo sukladno našem planu i na korist svih zaposlenika.

Što će biti prvi potezi u Krašu?

- Nije na nama da direktno vučemo poteze. To će raditi ljudi u Upravi i Nadzornom odboru.

Jeste li zadovoljni načinom na koji sadašnja uprava vodi Kraš?

- Zadovoljni smo. Da nisu stvorili uspješnu tvrtku, ne bismo je niti kupovali. Plan je zajedno sagledati stanje i iskoristiti iduću godinu za detaljnu analizu svih postojećih proizvodnih linija i procesa te pripremu kvalitetnog plana restrukturiranja i daljnjih ulaganja. Prije svega moramo ojačati efikasnost distribucijskih kanala Kraševih proizvoda tamo gdje su već prisutni, ali i otvarati nova tržišta. Tim koji vodi Kraš ojačat ćemo stručnjacima kako bismo dali zamah rastu i pomogli u ostvarenju poslovnih ciljeva. Iduće dvije godine bit će presudne i oslikat će mogućnosti daljnjeg napretka Kraša, a prave rezultate vjerojatno ćemo moći vidjeti tek nakon tog razdoblja. Kraš moramo dovesti na razinu profitabilnosti ostalih konditorskih proizvodnih kompanija u EU i dosegnuti njihov nivo produktivnosti. Dakle, plan je i dalje unapređivati poslovanje Kraša, a ne provoditi promjene radi samih promjena.

Hoćete li postaviti svoje ljude u Upravu i NO tvrtke? Namjeravate li vi ili netko drugi iz MIBP-a sudjelovati u vođenju Kraša?

- Kraš neće voditi naši, nego Kraševi ljudi. Tko god je sad u Krašu ili će u njega doći, mora raditi u interesu tvrtke, a ne u interesu Pivca ili nekog trećeg. Osobno nikada nisam ručao niti počastio nekoga na račun ijedne tvrtke koju smo preuzeli, a to neću napraviti ni u slučaju Kraša. Za razliku od mnogih, mi nikada nismo preuzimali tvrtku da bismo je stavljali pod hipoteku. Tko bude radio u interesu Kraša, radit će u interesu svih dioničara, radnika i potrošača. Smatramo da je za Kraš najbolje da ga i dalje vodi profesionalni menadžment koji ćemo po potrebi ojačati dokazanim profesionalcima. Naš su primarni biznis i dalje meso i mesne prerađevine, a na čelu Kraša mora biti netko tko poznaje tu industriju, preferencije potrošača te domaće i regionalno tržište. Jedino tako Kraš može ići naprijed.

U dva mjeseca od početka procesa vaše javne ponude razni su se napisi pojavljivali u javnosti. Da ste u kontaktu s Kappa Starom, da ste ESOP-ovcima nudili kupnju dionica po niskoj cijeni, dogovarali se s čelnicima Kraša…

- Stvari su iz naše perspektive jasne - otpočetka smo transparentno kupovali dionice preko burze sukladno Zakonu o tržištu kapitala, a s ulaskom u proces javne ponude nastavili smo poštovati regulativu i tu nam nisu prihvatljive nikakve zakulisne igre. U procesu javne ponude nismo smjeli komentirati bilo što vezano uz Kraš, čak ni općenito poslovanje naše Grupe, iako je bilo informacija na koje bismo u uobičajenim okolnostima reagirali jer su nam mogle nanijeti i poslovnu i reputacijsku štetu. Kad je riječ o bilo kakvim dogovorima s Kappa Star Limitedom, to su bespotrebne i netočne spekulacije. O njima znamo samo ono iz medija i s njima nikada nismo komunicirali. Konstrukcije o ucjenama radnika ne želim komentirati, takve me stvari stvarno ljute. Radnici su, kao svi ostali dioničari, mogli slobodno birati žele li prodati dionice i kome. Svim dioničarima možemo obećati da ćemo učiniti sve što možemo da se poveća vrijednost njihova udjela.

Možete li jasnije reći: je li vas kontaktirao Nebojša Šaranović?

- Ne, nitko nas nije kontaktirao.

Nije li to malo čudno? Najlakše je neku tvrtku preuzeti u dogovoru s većinski dioničarom, pokušati preuzeti njegov paket...

- Teško je komentirati tuđe poslovne odluke, ali činjenica je da već godinama komuniciramo da nismo zainteresirani za prodaju vojeg paketa dionica te da ulaganje u Kraš smatramo dobrim poslom. To se nije promijenilo ni u posljednjim mjesecima.

Sa Šaranovićem ste vodili svojevrsnu bitku za Kraš iz koje ste, izgleda, izašli kao pobjednik. Ipak, on i dalje drži oko 28 posto dionica. Kako ćete surađivati?

- Ne bih to nazvao bitkom. Mi smo bili u obvezi javne ponude i ponašali se prema zakonskoj obvezi, a i nakon njezina isteka nastavili smo tržišne aktivnosti. Sve to više nije bitno, želimo krenuti naprijed, fokusirati na rast Kraša. Sa svim dioničarima, koliki god udjel oni imali, želimo zajedno raditi na jačanju tvrtke i njezinih brendova. Svi koji mogu pridonijeti uspjehu Kraša dobrodošli su i smatrat ćemo ih partnerima.

U dokapitalizaciji ste sudjelovali sa 400 kuna po dionici. Vlasnik Kappa Star Limiteda kupovao je dionice i po cijeni do 1090 kuna, a vi ste ih od ESOP-a kupili po cijeni od 861,20 kuna. Koja je realna vrijednost dionice Kraša?

- Ne postoji zadana realna cijena, postoji samo cijena koju je netko spreman platiti u danom trenutku. Dokapitalizacija je provedena 2018. s cijenom većom od one po kojoj se tada trgovalo na burzi. Cijena od 861,20 kuna, koju smo sada ponudili ESOP-u, ponderirana je prosječna cijena trgovanja unatrag tri mjeseca, pa je time i realna u ovom trenutku te je, sa svim odredbama o zaštiti radnika i njihovih prava, na što smo se obvezali, članovima ESOP-a bila prihvatljiva. Ista cijena vrijedi za sve dioničare koji su se eventualno javili u procesu javne ponude.

Hoćete li nastaviti kupovati dionice na burzi?

- Ovom smo kupnjom stekli više od 50 posto glasačkih prava, što nam daje mogućnost da djelujemo u skladu s našim planovima za Kraš i nastavimo sa zacrtanim aktivnostima. Usredotočeni smo na daljnji razvoj Kraša, a daljnja kupovina dionica na burzi trenutno nam nije u žiži interesa.

Što radnici Kraša mogu očekivati od novih vlasnika?

- Dovoljno je da pogledaju što se dogodilo u našim drugim kompanijama koje su danas u sustavu Grupe Pivac i vidjet će kako pristupamo akvizicijama. Nije nam cilj ući u kompaniju da bismo je se riješili, nego je želimo razvijati zajedno s radnicima. Želimo stvoriti uvjete za povećanje plaća i svih pogodnosti za radnike, pogotovo one u proizvodnji, što smo i radili u PPK-u i Vajdi ubrzo nakon preuzimanja tih kompanija. Cilj nam je povećati konkurentnost te time i ukupnu vrijednost kompanije, a to ćemo sigurno postići tako što ćemo maksimalno iskoristiti i unaprijediti postojeće kapacitete i dostupne resurse. Uz to, u planu nam je zajednički sinergijski nastup svih poduzeća u našoj Grupi kojim ćemo zasigurno dogovarati bolje tržišne uvjete i u nabavi i u prodaji. Radnici su najveća vrijednost svake uspješne tvrtke, pa tako i svih poduzeća u sustavu Grupe Pivac. Bez zadovoljnih radnika nema ni uspješne tvrtke.

Akvizicija nas nije omela u ulaganjima u mesnom biznisu

• Posljednjih ste mjeseci fokusirani na Kraš, je li to ostavilo posljedice na vaš izvorni mesni biznis?

- Grupa Pivac nije samo nas nekoliko uključenih u ovaj proces, nego cijeli sustav koji dobro funkcionira i bez našeg svakodnevnog angažmana. Radnici Pivca su i omogućili ulazak u nove investicije. Neovisno o akviziciji Kraša, Grupa Pivac i u drugim je investicijskim procesima unutar matične industrije. Ove smo godine sagradili najveću pršutanu u ovom dijelu Europe, vrijednu 15 milijuna eura, a iduće slijedi ulaganje vrijedno gotovo 20 milijuna eura u drugu fazu, u novi proizvodni pogon i distributivni centar, sve u Gospodarskoj zoni Ravča pokraj našeg Vrgorca. Ove su godine završeni i investicijski ciklusi u PPK karlovačkoj mesnoj industriji od 2 milijuna eura te u čakovečkoj Vajdi od 7 milijuna eura, a u 2020. očekujemo daljnje investicije u Vajdi vrijedne 3 milijuna eura. Sve to omogućava nam povećanje produktivnosti i praćenje svjetskih trendova u proizvodnji i preradi mesa. Planiramo nastavak rasta svih tvrtki u Grupi Pivac.

Linker
27. srpanj 2021 02:14