bespovratna sredstva

Kraljevina daje preko 20 milijuna eura za razvoj hrvatskog poduzetništva

Hrvatska ukupno kroz tu darovnicu ima na raspolaganju više od 103 milijuna eura za projekte orijentirane na inovacije, istraživanje i razvoj, socijalnu inkluziju i ekologiju
Infodan poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia
 HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u četvrtak je održan infodan poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia, koji se financira iz norveške darovnice, a na kojem su gospodarstvenici mogli čuti detalje o prijavi na natječaj za bespovratna sredstva koji je vrijedan više od 20 milijuna eura i otvoren je do 15. studenoga.

Hrvatska ukupno kroz tu darovnicu ima na raspolaganju više od 103 milijuna eura za projekte orijentirane na inovacije, istraživanje i razvoj, socijalnu inkluziju i ekologiju, priopćeno je iz HGK.

Zainteresirani poduzetnici imali su priliku danas čuti o financijskom instrumentu vrijednom više od 20 milijuna eura za razvoj inovativnih poduzetničkih projekata na području zelene industrije i plavog gospodarstva.

Na taj natječaj mogu se prijaviti male, srednje i velike tvrtke koje nemaju više od 25 posto državnog vlasništva. Projekti koji se prijavljuju moraju zadovoljiti dva temeljna kriterija - moraju biti inovativne tehnologije/rješenja/proizvodi/usluge (novo na tržištu) i/ili uključivati primjenu inovativnih tehnologija/rješenja/proizvoda unutar tvrtke, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istaknuo je kako je program prilika za dodatni razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Norveške.

"Cilj programa nije samo ekonomska stabilnost, već i bolja povezanost hrvatske s najjačim gospodarstvima svijeta, poput norveškog. Naša suradnja počela je 2016., odredili smo najperspektivnije sektore i na osnovu te analize definirali program. Danas predstavljamo financijski mehanizam težak više od 20 milijuna eura za razvoj inovativnih poduzetničkih projekata na području zelene industrije i plavog gospodarstva", rekao je Barbarić.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg poručio je kako moramo biti odgovorni, boriti se protiv virusa i gledati u budućnost.

"To su nam ciljevi i kroz ovaj inovacijski program. Na virus i njegov pritisak na ekonomiju nismo računali, ali sada moramo umanjiti štetu koju radi kako bi imali što snažnije temelje za razvoj kad pandemija prestane. Koronakriza je učinila ovaj program i vaše inovacije još relevantnijima jer će oporavak gospodarstva zahtijevati prekograničnu suradnju i kreativan pristup rješavanju problema", naglasio je Blankenborg.

Zadovoljan je i raspodjelom rada u sklopu programa koji organizira Innovation Norway u partnerstvu s HGK. "Mi smo se pobrinuli za financijski dio, HGK vodi računa vodi računa o tome da natječaj bude proveden transparentno, a na vama poduzetnicima je da osmislite inovativne projekte", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:26