SUNOVRATU NEMA KRAJA

Kralj TV prodaje se nakon propasti našao i na meti policije!

Stečajnoj upraviteljici Špeli Turk nije jasno kako je Sandi Češko došao u probleme

Ljubljanska policija primila izvješće stečajne upraviteljice Češkove tvrtke o sumnjivom poslovanju

 Dragan Matic/Cropix

Ljubljanska policija zaprimila je izvješće stečajne upraviteljice Studija Moderne, nekoć u vlasništvu ‘kralja madraca‘ i najbogatijeg Slovenca Sandija Češka, doznaje Forbes Slovenija. Izvješće bi, prema pripadajućem medijskom napisu, trebalo poslužiti za istragu o okolnostima pod kojima je Studio Moderna ušao u probleme i stečaj kao i o odgovornosti vlasnika i direktora tvrtke Sandija Češka za takav rasplet.


- Stečajna upraviteljica je početkom godine naložila pomnu provjeru poslovanja Studija Moderna u posljednje tri i pol godine prije stečaja zbog brojnih optužbi za nezakonito ili neekonomično postupanje. Među ostalim, vanjski revizor je tražio odgovore na pitanja kada je društvo postalo nelikvidno te jesu li poduzimani manevri koji bi se mogli pobijati sukladno odredbama stečajnog zakonodavstva ili upućivati ​​na odštetnu odgovornost uprave - navodi Forbes, podsjećajući kako je stečaj u Studiju Moderna otvoren u kolovozu prošle godine, a za stečajnu upraviteljice imenovana Špela Turk. Istodobno je, napominje isti izvor, trgovina i prodaja madracima Dormeo, koji su bili jedan od zaštitnih brendova Studija Moderne, nastavljena preko drugih tvrtki.


- Dormeo i Dormeo Home u vlasništvu su njemačke tvrtke Rica Schlafsysteme iza koje stoje kineski vlasnici. Kako je ljetos Češko rekao za televiziju N1, riječ je o kineskom poslovnom partneru Studija Moderna. Češko dakle više nije službeno vlasnik, ali njegov krug i u novom sustavu zadržava važnu ulogu - komentira Forbes.

Kineski direktor

U obje tvrtke koje upravljaju brendom Dormeo, nastavlja portal analizu poslovnih odnosa nastalima na razvalinama Studija Moderne, na rukovodećim je pozicijama Mateja Dolanc, sestra Livije Dolanc, supruge Sandije Češka. Mateja Dolanc je direktorica Dormea i također prokuristica Dormea ​​​​Home, čiji je direktor Jianhuai Liu, koji živi u španjolskoj Valenciji.


- Sandi Češko je također zaposlen u matičnoj tvrtki Dormeo, kao i Jana Umek, koja je do stečaja bila direktorica Studija Moderna - napominje Forbes, priznajući kako je prijenos brendova Dormeo i nastavak rada na prodaji tih madraca Češko najavio u medijskim istupima. Isto tako je Češko najavio da će nova tvrtka zakupiti poslovne prostore Studija Moderne u Ljubljani i preuzeti dio djelatnika propale tvrtke, što se i dogodilo. No, Forbes primjećuje kako je Češko najavio da će u nove tvrtke prijeći 200 zaposlenika, a prešlo ih je oko 90. Nesporno je da Dormeo i Dormeo Home svaki mjesec uplaćuju 21 tisuću eura u stečajnu masu Studija Moderne za informacijski sustav Studija Moderne koji je prodavan na javnoj dražbi.


Češko je Forbesu potvrdio da mu je poznato slanje izvješća o Studiju Moderna policiji i pozdravio takav korak stečajne upraviteljice. Pritom se nije složio s ocjenom da Studio Moderna nastavlja s istim poslom preko drugog imena.
- Tvrtka Dormeo je kupila brend i sada prodaje proizvode, ali poslovni model je drugačiji. Djelatnost mu je samo prodaja kreveta - rekao je za Forbes Sandi Češko.

Hrvatski stečaj

Portal napominje kako je Dormeo lani zabilježio 9,3 milijuna eura prihoda i 1,9 milijuna eura čistog gubitka. Imovina Dormea, prema istome izvoru, u godinu dana porasla je s devet tisuća na 13 milijuna eura. Dormeo Home počeo je s radom u rujnu prošle godine i u zadnjem kvartalu prošle godine ostvario 324 tisuće eura prihoda i 200 tisuća eura čistog gubitka. U svakom slučaju, slovenska policija, osim potvrde da je zaprimila izvješće Špele Turk, nije davala dodatne informacije poput eventualnog pokretanja istrage o upravljanju Studijom Moderna.


I hrvatski dio poslovanja Sandija Češka, podsjetimo, završio je jesenas u stečaju. Riječ je o tvrtki Studio Moderna - TV prodaja‘ koja je u ‘zlatno doba‘ njezina vlasnika u Hrvatskoj radila prihode od 35 do 37 milijuna eura. U 2022. prihod hrvatskog biznisa Sandija Češka kretao se oko 21 milijun eura, ali je tvrtka, kao i u prethodne četiri godine, poslovala s gubitkom.


Stečaj u ‘Studiju Moderna - TV prodaja‘ otvoren je na zahtjev same Uprave zbog dugova čiji se ukupni iznos procjenjivao na 14 milijuna eura. U trgovinama Češkove tvrtke u Hrvatskoj radilo je oko 400 zaposlenika koji su nakon otvaranja stečaja ostali bez posla. U ‘hrvatskom‘ stečaju ‘Studija Moderne‘ prodaje se zatečena roba u skladištima i oprema u trgovinama koje su sve bile u najmu, što znači da neće biti nastavka poslovanja tvrtke u Hrvatskoj. Sandi Češko ni na koji način nije uključen u stečaj Studija Moderne u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:56