DOSTAVILI SVE PAPIRE

Kraj trakavice: Turski investitor uskoro preuzima 54% kutinskog diva!

Turski investitori tvrde da su dostavili sve što se od njih tražilo i da imaju plan proizvoditi gnojivo u Petrokemiji
 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Poslovno-političkoj trakavici oko preuzimanja većinskog udjela Petrokemije nazire se kraj i čini se da će u idućih nekoliko dana doći do transakcije 54 posto udjela između Ine i PPD-a s jedne strane i turskog investitora Yildirim Grupe s druge strane.

Naime, hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović jučer je nakon sjednice Vlade rekao kako očekuje konačan dogovor u narednim danima, da je on blizu, i kako vjeruje da će se transakcija uspješno realizirati.

A sve to, poručio je Filipović, dolazi nakon što su turski investitori, kako je rekao, u petak navečer konačno poslali plan ulaganja, što je od njih tražilo Ministarstvo gospodarstva kako bi dalo svoj "blagoslov" prijenosu ugovora o dokapitalizaciji države s tvrtkom u vlasništvu Ine i PPD-a, na novog sponzora iz Turske.

Višemjesečni pregovori

Posao vrijedan više od 50 milijuna eura tako je na korak do finalizacije, no Turci, kako je poznato, žele zapravo preuzeti kompletan udio u Petrokemiji, čemu se država ne opire, ali je pitanje po kojoj cijeni.

- Trenutno nismo dobili ništa službeno. Čekamo odgovor hrvatske Vlade - poručuje za Jutarnji Orcun Gokalp, financijski direktor Yildirim Grupe.

Iz PPD-a su, kažu nam, zadovoljni ovakvim ishodom pregovora koji traju već nekoliko mjeseci, nakon što je ugovor s Turcima potpisan još u studenom prošle godine.

- I mi vjerujemo da će se transakcija uspješno realizirati, da će se otkloniti svi nesporazumi, ako ih je i bilo, da je turski investitor iznimno jasan prema hrvatskoj javnosti tijekom cijelog postupka i da su rekli što su sve spremni preuzeti. Dolazak jednog takvog snažnog investitora važan je za Petrokemiju, sve njene radnike, cijeli taj kraj, važan je za našu poljoprivredu i ukupno gospodarstvo. Zadovoljni smo što ćemo s Vladom realizirati i taj korak - poručuje Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA-e i PPD-a.

Tumačenja ugovora

Ishodom su zadovoljni i sindikati, koji su prijetili prosvjedima ako se proizvodnja u Petrokemiji uskoro ne nastavi, a već godinu dana jedina domaća tvornica mineralnog gnojiva ne radi punim kapacitetom.

- Najtužnije je što svega ovoga ne bi bilo bez pritiska sindikata. Ako je ministar to rekao, onda to pozdravljamo. Pozdravljamo svako rješenje koje znači početak proizvodnje i zadržavanje zaposlenosti - kaže sindikalac Željko Klaus.

Dodaje da nastavljaju sa svojim aktivnostima oko pripremanja prosvjeda, no ako se u međuvremenu nađe rješenje, od toga će odustati.

- Znamo da su svi počeli raditi na rješenju tek kada smo mi počeli raditi pripreme za prosvjed. I to je bio znak da će se nešto na kraju i riješiti. Ali dok to ne bude konkretno, nastavljamo s prosvjednim aktivnostima - poručuje Klaus.

Pregovori o Petrokemiji, podsjetimo, zapeli su zbog različitog tumačenja ugovora i aneksa. Država je tražila plan ulaganja i modernizaciju kako bi se mogla tražiti nova okolišna dozvola, a investitor tvrdio da je spreman preuzeti sve obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:50