CVC Capital Partners

Kraj Lige prvaka kakvu poznajemo?

Tajming nije mogao biti bolji jer Fifa baš traži novog korporativnog partnera
Piše: Novac.hrObjavljeno: 10. prosinac 2019. 15:45

Britanska investicijska tvrtka CVC Capital Partners, koju je Ivica Todorić na svojem blogu lani prozvao kao podmukle “preuzimače” Agrokora, upravo se nalazi u pregovorima s Fifom i nogometnim klubom Real Madridom oko osnivanja ambicioznog nogometnog natjecanja, svojevrsnog redizajna “Svjetskog klupskog prvenstva”.

Prema pisanju Financial Timesa, britanski fond, čija se imovina procjenjuje na 82 milijarde dolara, pregovara s čelnicima Fife oko uvjeta financiranja tog projekta i ostvarivanja televizijskih prava. Novi bi turnir, umjesto dosadašnjih osam kluba, okupljao 24 najjača nogometna kluba na svijetu i održavao se svake četiri godine.

Tajming nije mogao biti bolji jer Fifa baš traži novog korporativnog partnera, nakon povlačenja japanskog SoftBanka i londonskog Centricusa iz dogovora vrijednog 25 milijardi dolara, a koji se ticao upravo globalnog klupskog natjecanja. CVC već ima iskustva s otkupom i prodajom sportskih franšiza, primjerice, Formula 1 i MotoGP. Nedavno su okupili udio od 27 posto u engleskom Premiership Rugby natjecanju za gotovo 300 milijuna dolara. Na našim je prostorima, pak, CVC poznat kao fond rizičnog kapitala koji je Ivici Todoriću konkurirao u preuzimanju slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Todorić je lani, u jednom od svojih istupa na blogu, CVC svrstao u skupinu onih koji “pomno prate Agrokor i njegovu financijsku poziciju, a sve u svrhu preuzimanja radi vlastite koristi”.

Ulazak CVC-a u nogometnu industriju nastavak je rastućeg trenda u kojemu se investicijske grupe i fondovi rizičnog kapitala pokušavaju "spojiti" na sektor koji generira puno novaca. Tako je nedavno američki investicijski fond Silver Lake ušao u vlasničku strukturu tvrtke City Football Group, krovne kompanije u čijem je vlasništvu engleski nogometni klub Manchester City.

No takvi potezi ne prolaze bez prijepora. Na planove CVC-a reagirala je Uefa, krovna europska nogometna organizacija, koja želi, sasvim očekivano, sačuvati povlaštenu poziciju svojeg natjecanja Lige prvaka, s novčanim fondom od dvije milijarde eura. Situaciju dodatno kompliciraju spekulacije da se CVC-u, zapravo, s idejom pokretanja Svjetskog klupskog prvenstva, izvorno javio Florentino Pérez, predsjednik španjolskog nogometnog kluba Real Madrid. Iz 'kraljevskog kluba' te su navode odbili komentirati.

Linker
06. listopad 2020 20:14