Potpuna zabrana

Kraj benzinaca i dizelaša sve je bliži: Britanija bi 2032. mogla zabraniti njihovu prodaju

Dio je to plana unutar kojeg Britanije do 2050. godine želi postati ugljično neutralna zemlja
Ilustracija
 Damir Krajač / Hanza Media

Kako bi smanjili emisiju štetnih plinova, Velika Britanija objavila je novi plan o potpunoj zabrani prodaje automobila s benzinskim i dizelskim motorima, ali i onih s hibridnim motorima. Nova uredba na snagu bi trebala stupiti do 2032. godine.

Dio je to plana unutar kojeg Britanije do 2050. godine želi postati ugljično neutralna zemlja. Iz tog razloga, prema mišljenju vlasti, od presudne je važnosti što je prije moguće s prometnica ukloniti vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Iako je prvotni plan britanskih vlasti bio je da se ova uredba uvede do 2040. premjer Boris Johnson odlučio je ubrzati cijeli proces i uredbu pomaknuti na 2035. godinu, a potom još jednom na 2032. godinu.

Naime, ova otočna zemlja nije jedina u Europi koja je donijela takvu odluku. Sličnu praksu, već ovog desetljeća planira uvesti Norveška, ali i Irska koja će prema najnovijim najavama zabranu prodaje vozila s motorom na unutarnje izgaranje uvesti do 2030. godine.

Naravno, zabrana prodaje prije svega novih vozila ne znači nužno da će vozila s benzinskim i dizelskim motorima tako skoro nestati s cesta. Kako navodi InsireEvs, nakon uvođenja zabrane vlasnici neće morati odmah mijenjati svoja vozila već će se njima moći koristiti još 10 do 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:44