Počeo postupak likvidacije

Krah Thomasa Cooka: Oko 100 milijuna funti stajat će povratak putnika kućama

Državna tijela ispitat će poslovanje i odgovornost menadžera koji su imali izdašna primanja dok je tvrtka tonula
Putnici Thomas Cooka
 Enrique Calvo / REUTERS

Otkako je počeo postupak likvidacije britanske turoperatorske i zrakoplovne kompanije Thomas Cook, izvanrednim letovima u Veliku Britaniju u jednom je danu vraćeno 14.700 putnika na 64 leta, a njih još 135.000 bit će prevezeno kućama u idućih desetak dana. Cijena tih operacija procijenjena je na oko 100 milijuna funti, a ukupno je planirano više od tisuću izvanrednih letova, što za svoje građane organizira britanska agencija za civilno zrakoplovstvo.

U pitanju je i oko 9000 radnih mjesta u Britaniji, a Downing Street je zatražio da stručna državna tijela za insolvenciju ispitaju što je dovelo do neslavnog kraja kompanije. To uključuje i odgovornost menadžmenta, na čelu s izvršnim direktorom Peterom Franhauserom. Kako su izračunali u Financial Timesu, u posljednih deset godina izvršni direktori Thomasa Cooka primili su plaće u iznosu od gotovo 19 milijuna funti, a samo je Franhauser u skoro petogodišnjem mandatu primio 8,5 milijuna funti bez obzira na to što je kompanija istodobno pumpala dugove i biznis se urušavao.

Turska i Grčka

Prema Guardianu, moguće je da će se provesti i istraga vezana uz financijske izvještaje i revizore kompanije. Do 2017. revizor je bio PwC, a odonda EY; obje su agencije iz velike četvorke globalnih računovodstvenih tvrtki, a Thomas Cook je u posljednje dvije godine promijenio nekoliko financijskih direktora.

Kolaps te kompanije zatekao je na odmoru ukupno oko 600.000 ljudi diljem svijeta izazvavši priličan metež u zračnim lukama i hotelima, a putovanja i povratak turista kućama odvijaju se ovisno o angažmanu samih država i osiguravateljskih kuća. Turska i Grčka su objavile da će zbog likvidacije Thomasa Cooka njihovi hotelijeri imati teškoća jer su neki od njih ekskluzivno radili s tom britanskom kompanijom, a samo u Grčkoj ostalo je “nasukano” 50.000 turista. Prema procjenama grčke turističke organizacije SETE, gubici bi mogli iznositi između 250 i 500 milijuna eura.

Iz Španjolske se javila, kako je prenio Financial Times, oporbena stranka Ciudadanos s upozorenjem da će na Kanarima i Balearima tisuće radnih mjesta biti ugroženo. Španjolska agencija za sigurnost zračnog prometa objavila je, pak, da je Thomas Cook, kao i njegova podružnica Thomas Cook Scandinavia, za idućih 15 dana imala 525 bukiranih letova iz Španjolske dok je tamošnji ministar prometa i turizma u utorak slao umirujuće poruke gostima u hotelima naglašavajući da je britanska vlada dala jamstva za plaćanje troškova, objavio je CNN.

Vanjski udarci

Poznata britanska kompanija, osnovana sredinom 19. stoljeća, koja je među prvima pokrenula biznis organiziranih putovanja za mase, umalo je propala još 2011. godine, nakon niza vanjskih udaraca poput, podsjeća Reuters, arapskog proljeća, erupcije vulkana na Islandu i smanjivanja plaća u Britaniji, ali kreditori su je tada ipak podržali sa 200 milijuna funti. U međuvremenu su nove tehnologije počele snažno utjecati na turistički biznis, a golema kompanija s više od 20.000 zaposlenika tome se nije baš uspjela prilagoditi. Ovoga puta ni vlada nije htjela priskočiti u pomoć, a dugovi su nabujali. Osnivač Virgin Groupa Richard Branson ponudio je na stranicama svoje kompanije još jedno objašnjenje za iznenadni kraj Thomas Cooka: oslabljena funta nakon referenduma o Brexitu. “Svi troškovi putničke industrije su u dolarima, primjerice za gorivo i lizing zrakoplova. Sa slabijom funtom cijena svega je skočila u nebo. Za kompaniju Thomas Cook to se pokazalo smrtonosnim”, komentirao je Branson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40