KAŽU DA JE DOSTA

‘Korporacije su ostvarile milijarde na grbači građana, ne moramo to trpjeti!‘: Uvode stroge mjere kontrole cijena

Tvrtke u prehrambenom sektoru morat će ubuduće objavljivati troškove nabave osnovnih namirnica

Ilustrativna fotografija

 Mark Waugh/Alamy/Alamy/Profimedia/Mark Waugh/alamy/alamy/profimedia

Austrija je najavila da će u borbi protiv inflacije postrožiti nadzor maloprodajnih tvrtki i ubiranje poreza na ekstraprofit u energetskom sektoru.

Tvrtke u prehrambenom sektoru, u kojem dominiraju lanci supermarketa Rewe, Aldi, Lidl i Spar, morat će ubuduće objavljivati troškove nabave osnovnih namirnica.

Vlada će postrožiti i oporezivanje ekstraprofita u energetskom sektoru ako tvrtke dobrovoljno ne snize cijene, najavio je u srijedu kancelar Karl Nehammer.

Prema procjenama europskog statističkog ureda Eurostata, inflacija je u Austriji u travnju iznosila 9,6 posto i bila je osjetno iznad prosjeka eurozone gdje su potrošačke cijene bile veće za sedam posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Korporacije su ostvarile "milijarde dobiti na grbači građana i gospodarstva", rekao je kancelar Nehammer. “Ne moramo to trpjeti”, dodao je vicekancelar Werner Kogler iz stranke Zelenih.

Parlament bi trebao usvojiti izmjene i dopune odgovarajućih zakona u lipnju.

Oporbeni socijaldemokrati kritizirali su vladine planove.

"Ova tiskovna konferencija neće sniziti niti jednu cijenu", rekao je zamjenik čelnika parlamentarne frakcije socijaldemokrata (SPOE) Joerg Leichtfried. Krivnju za najnovija poskupljenja pripisuje vladajućoj koaliciji, upozorivši da je rizik od siromaštva znatno porastao.

Na izvanrednoj sjednici parlamenta u petak SPOE će podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi i zatražiti obustavu naplate PDV-a na osnovne namirnice i blokadu rasta stanarina koje su u posljednje vrijeme poskočile oko 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 15:30