Skupi udarac

Koronavirus mogao bi svjetsko gospodarstvo stajati i do 8,8 bilijuna dolara

To je dvostruko više no što je ADB procijenio u travnju i odgovara od 6,4 do 9,7 posto svjetskog BDP-a
Ilustracija
 AFP

Pandemija koronavirusa mogla bi svjetsko gospodarstvo stajati između 5.800 i 8.800 milijardi dolara, objavila je Azijska razvojna banka (ADB).

To je dvostruko više no što je ADB procijenio u travnju i odgovara od 6,4 do 9,7 posto svjetskog BDP-a. Objava ADB-ove procjene vremenski se poklopila s paralizom gospodarskih aktivnosti širom svijeta zbog nastojanja vlada da obuzdaju širenje Covida 19, uvodeći paralelno agresivne mjere kako bi ublažile ekonomske posljedice pandemije.

"Nova analiza predstavlja široku sliku vrlo značajnih potencijalnih posljedica Covida 19 u gospodarstvu. Također naglašava važnu ulogu koju političke intervencije mogu odigrati u ublažavanju gospodarske štete", rekao je za BBC glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada.

ADB navodi da se viša procjena pada vrijednosti globalnog BDP-a temelji na pretpostavci da će ograničenje kretanja i poslovanja trajati šest mjeseci a niža na onoj da će ograničenja ostati na snazi ​​tri mjeseca.

Središnje banke širom svijeta istodobno agresivno spuštaju ključne kamatne stope i uvode opsežne poticajne mjere kako bi pomogle ublažiti ekonomske posljedice pandemije, koja je uzdrmala financijska tržišta i potaknula strah od duboke globalne recesije, podsjeća BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:05