Berlin
 - / PhotoAlto / Profimedia
Crne prognoze iz Bruxellesa

Koronakriza ne štedi nikoga: Najveća europska gospodarska sila zapala u recesiju

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto
Piše: HinaObjavljeno: 15. svibanj 2020. 14:40

Njemačko gospodarstvo potonulo je pod utjecajem koronakrize u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od financijske krize, a ministarstvo financija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti prema revidirani podacima državnog statističkog ureda smanjene 0,1 posto.

To znači da je Njemačka tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Na godišnjoj razini bruto domaći proizvod najvećeg europskog gospodarstva smanjen je 2,3 posto, nakon 0,4-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuju izračuni podaci Destatisa. Njemačka je zbog pandemije koronavirusa značajno ograničila kretanje građana, zatvarajući škole i promet, ali su tvornice i uredi nastavili s radom a vlada je kompanijama osigurala i izdašnu pomoć.

Iz njemačkog ministarstva financija upozoravaju ipak da će drugo tromjesečje biti lošije nego prvo.

Od kraja travnja pokazatelji koji naznačuju trendove u predstojećem razdoblju ne ulijevaju nadu, iako bi se u svibnju mogao dogoditi zaokret, stoji u mjesečnom izvješću ministarstva o stanju u gospodarstvu.

S druge pak strane, pad gospodarstva ipak je blaži nego u susjednoj Italiji i Francuskoj koja s padom od 5,8 posto bilježi najveći gospodarski krah, napominje Reuters. No, iako su za razliku od ostatka Europe uoči krize imali nešto blaže mjere, Švedska također biljezi pad BDP-a od 0,3 posto.

Linker
03. lipanj 2021 22:23