Prognoze iz Beča

Koronakriza će naše gospodarsvo pogoditi jače nego ostale zemlje srednje i istočne Europe

Uz Hrvatsku, prema prognozama iz Beča, najveći pad očekuje se i u susjednoj Sloveniji, 9,5 posto
Zatvorene trgovine, ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Zbog pandemije koronavirusa hrvatsko gospodarstvo u 2020. godini potonut će 11 posto, nova je to prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW). Koronakriza tako će hrvatsko gospodarsvo pogoditi jače ostale zemlju srednje i istočne Europe.

Uz Hrvatsku, prema prognozama iz Beča, najveći pad očekuje se i u susjednoj Sloveniji, 9,5 posto. Nešto bolje rezultate predviđaju za Slovačku, dok bi BDP Crne Gore mogao pasti za osam posto. S druge pak strane, manji pad gospodarske aktivnosti mogla bi očekivati Bosna i Hercegovina od svega pet posto, te Srbija, četiri posto.

Glavni razlog pesimističnim brojkama instituta krije se upravo u orijentacija hrvatskog gospodarstva na truizam koji čini više od 18 posto našeg BDP-a. Prema njihovim riječima, u novonastaloj krizi znatno manji pad aktivnosti osjetit će zemlje čije gospodarstvo u tolikoj mjeri ne ovisi o turizmu koje je zbog zatvaranja granica i ograničavanja kretanja stanovništva doživjelo najveći udarac.

Između ostalog, u analizi navode kako je pandemija COVID-a izazvala do sada najveći gospodarski šok kako u razvijenijim zapadnim zemljama, tako i u državama regije, te da će njene posljedice biti jače i od onih izazvane posljednjom krizom 2008. godine.

Što se pak oporavka tiče, očekuju da će on biti vidljiv tek u drugoj polovini 2021. godine. Uz to, dodaju da će se zemlje zapadne Europe, zbog njihove mogućnosti većeg zaduživanja, oporaviti puno brže on država istočne i srednje Europe koje neće imati mogućnost velikog zaduživanja. Ipak, globalno gledano, najbrži povratak u 'normalu' očekuju u SAD-u i Kini, za koje navode da će 'učiniti sve što je potrebno kako bi gospodarstvo podigli na noge'.

Inače, bečki institut do sada je iznio najcrnju prognozu pada Hrvatskog BDP-a. U odnosu na posljednje procjene Vlade koja je predvidjela pad od 9,4 posto vidljiva je razlika od 1,6 posto. S druge pak strane, nešto manji pad bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini očekuje MMF, od devet posto, dok je Svjetska banka prognozirala najmanji pad od 6,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:52