TORKUL

Korčulani puštaju na tržište limitiranu seriju pozlaćenog maslinova ulja

Maslinovo ulje Torkul prvo je zaštićeno ulje u Hrvatskoj, a sve količine rezervirane su godinu unaprijed
 Tom Dubravec/CROPIX

Ove godine, točno na 21. godišnjicu obrta Fanito iz Vele Luke, Marija Žuvela realizirala je sve želje svojeg oca Fanita vezane uz pozicioniranje i razvoj ovog obrta poznatog po ulju Torkul, koje je bilo prvo zaštićeno maslinovo ulje u Hrvatskoj.

Imalo je zaštićeno geografsko porijeklo i izvornost 2001. godine, zajedno s još sedam delicija u društvu Zigante tartufa, Gligorinog Paškog sira, Galovićevog kulena... Pristupom Hrvatske Europskoj uniji, ta zaštita išla je preko udruga. Torkul je inače kupaža dvije autohtone sorte masline - Lastovke i Drobnice. Želje su bile, a ove godine su i realizirane, otvaranje delikatesnog maloprodajnog objekta u Korčuli te podizanje plantaže maslina na zemljištu površine dva hektara u blizini Vela Luke, koje su Žuvele kupile prije nekoliko godina.

Mediteranski vrt

Pored toga, ove godine su se na tržištu pojavila dva posebna maslinova ulja u limitiranim serijama, dobivena od maslina bez koštica. Radi se o 437 boca ulja Torkul Frane, dobivenog od ručno ubranih i probranih maslina bez koštica, te 131 bocu ulja Torkul Fanito, koje je dobiveno na isti način, ali je Torkul Fanito obogaćen zlatom.

Delikatesna trgovina Frane i Fanito nalazi se odmah do rodne kuće Marca Pola u Korčuli, a u ponudi ovog ukusno uređenog objekta nalaze se delikatesni proizvodi proizvođača, isključivo iz Dubrovačko-neretvanske županije. Marija Žuvela jako je zadovoljna radom trgovine. Inače, gotovo cjelokupna proizvodnja maslinova ulja Torkul rezervirana je za ovu godinu. Nalazi se u ponudi najboljih hrvatskih restorana, poput restorana Lesić Dimitri, 360, Kadene, Zrna soli, Dvora, Griblje, JLH, Vile Spiza... Nalazi se u specijaliziranim trgovinama, kao što su Cukarin, Terra Croatica te u Zračnim lukama Dubrovnik, Split i Zadar.

Ove godine započeto je kultiviranje terena površine dva hektara u blizini Vela Luke, što je priprema za sadnju maslina. Visinu investicije Marija Žuvela nije mogla u ovom trenutku procijeniti, jer postoji više opcija oko krajnjeg rješenja i načina financiranja cjelokupne investicije. "Osim maslina, na ovom zemljištu planiram podići mediteranski vrt, u kojem će biti mediteranska stabla i biljke.Točno imam ideju u glavi kako će taj vrt izgledati.

Mogu samo reći kako će to biti ogledan maslinik, jer radim točno ono što je moj otac započeo. On je bio prvi u puno toga. Tako da su tek sada neke stvari koje je on prije 21 godinu počeo, postale općeprihvaćene i postale su standard. Cilj moje obitelji je da naši proizvodi nemaju nikakvih konzervansa, i da na sve proizvode postavimo visoki standard kakav ima naše ulje Torkul", ističe Marija Žuvela.

Naša sugovornica naglašava kako je njezina želja da se njezin petogodišnji sin Frane kao jedini nasljednik pronađe u ovome poslu. Naime, i ona je kao jedini nasljednik odabrala nastavak obiteljskog posla, unatoč tome što je završila fakultet i imala raznih poslovnih ponuda. Odlučila je ostati u Vela Luci.

Proizvodnja namaza

Proizvodni pogon obrta Fanito prije dvije godine opremljen je novim strojevima. Modernizirali su skladište, a investirano je u nabavku strojeva za otkoštavanje ploda te u tehnologiju za proizvodnju maslinovih namaza. S ta dva hektara koja će zasaditi čim to prilike dozvole, obrt Fanito doći će do optimalne veličine nasada. Trenutno imaju u vlasništvu oko 2000 stabala maslina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:00