U blokadi

Koprivnički Hangar 18 u financijskim problemima? Direktor tvrdi: 'Banke nas ne razumiju'

Par milijuna kuna blokade nama ne znači ništa kada imamo mjesečne priljeve između 10 i 15 milijuna kuna, tvrdi Mario Kralj
Mario Kralj, direktor tvrtke Hangar 18
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Nakon što je u javnost dospjela informacija da se koprivnička tvrtka, Hangar 18, proizvođač mobitela Noa, nalazi pred poslovnim krahom, Mario Kralj, direktor te domaće tvrtke odbacio je te navode govoreći da riječ o zlonamjernom podmetanju, ali i potvrdio da je Hangar 18 trenutno u fazi restrukturiranja.

- Činjenica je da zadnja dva mjeseca pronalazimo rješenje za restrukturiranje poslovanja, a jedna banka, koju ne želim imenovati, blokirala nas je zbog kašnjenja od nekoliko dana za plaćanje rate kredita. Jednostavno, banke nas ne razumiju, kazao nam je Kralj.

Poslovni račun Hangara 18 je blokiran zbog dugovanja od nekoliko milijuna kuna, kako doznajemo, a pregledom dostupnih financijskih servisa Kraljeva je tvrtka, zapravo, lani imala kratkoročne obveze u iznosu od 83 milijuna kuna koje su od 2016. skočile za 30 posto.

- Gledajte, krenuli smo u pregovor s bankom. Najvažnije je da nemamo dugova prema dobavljačima niti kasnimo s isplatom plaća našim zaposlenicima. Naši domaći dobavljači su sigurni, a par milijuna kuna blokade nama ne znači ništa kada imamo mjesečne priljeve između 10 i 15 milijuna kuna, navodi Kralj.

Uvidom u lanjsko financijsko izvješće tvrtke vidljivo je da su zabilježili čak 147 milijuna kuna u prihodima, a promet im je od 2016. rastao po prosječnoj stopi do 10 posto. Lani su imali i sedam milijuna kuna dobiti. Prije blokade računa koja je nastupila u utorak, u kratkotrajnoj blokadi, od svega jedan dan, Hangar 18 je bio i mjesec prije, dvadesetak dana nakon što im je Ministarstvo gospodarstva dodijelilo gotovo milijun kuna bespovratnih EU sredstava za projekt pod nazivom “Povećanje međunarodne konkurentnosti društva HANGAR 18”.

- Svima je u interesu da tvrtka sa 100 zaposlenih opstane na tržištu i da dalje normalno funkcionira jer osim Hrvatske posluje u još osam zemalja, govori Kralj čija tvrtka godišnje proizvede i isporuči oko 80 tisuća pametnih telefona svojeg brenda Noa, a odnedavno proizvode i pametne televizore i ostalu elektroniku za kućanstvo.

Ono što banke ne razumiju, dodaje, jest da testiranje svakog novog modela njihovog pametnog telefona traje barem pola godine, a nakon toga moraju kupiti sve komponente iz Kine, platiti licence, sastaviti i testirati sve mobilne uređaje koje stavljaju na tržište. Skupi se tu godinu dana od prototipa uređaja do prodaje istog kada tvrtka napokon kreće ostvarivati prihod.

Za plan restrukturiranja, otkriva, Hangar 18 mora ishodovati dugoročni kredit kojim bi pokrili kratkoročne obveze od banke koja im trenutno nije naklonjena. Uz to, najavljuje, morat će ugastiti nekoliko neprofitabilnih poslovnica svojih trgovina elektroničkom opremom Megastore kojih u Hrvatskoj imaju 16, a to znači i rezanje radnih mjesta za njihovih 108 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17