Police umjesto tržnica

Konzum već uspostavio suradnju s 200 novih malih proizvođača

U prvom tjednu suradnje s njima otkupljeno oko 70.000 komada salate, 18.000 kg blitve,
Ilustracija
 Damjan Tadic / CROPIX

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i Konzuma u kojoj su se malim proizvođačima i OPG-ovcima ponudile Konzumove police umjesto zatvorenih tržnica javilo se već 200-ak novih malih proizvođača te je u prvom tjednu suradnje s njima otkupljeno oko 70.000 komada salate, 18.000 kg blitve, 5.000 kg poriluka, 5.000 kg peršina i 1.300 kg mladog luka, a novi su se dobavljači pridružili grupi od preko 4000 poljoprivrednika i OPG-ovaca s kojima Konzum već surađuje.

Konzum očekuje da će u idućem razdoblju otkupljene količine od malih proizvođača dodatno rasti. S obzirom da se bliži sezona domaćih jagoda, Konzum je već u kontaktu s proizvođačima iz svih dijelova Hrvatske kako bi im na raspolaganje stavio svoje distributivne i prodajne kapacitete.

To su prvi konkretni rezultati projekta u koji je Konzum krenuo potaknut odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjeri obustave rada tržnica i u sklopu kojeg voće i povrće hrvatskih proizvođača koje su donedavno kupovali na tržnicama, građani mogu nastaviti kupovati u Konzumovim prodavaonicama u cijeloj Hrvatskoj.

Unutar Fortenova grupe plasman prema Konzumu se odvija preko PIK Vinkovci, distributera koji otkupljuje proizvode malih poljoprivrednih proizvođača pod uvjetom zadovoljavanja najviših standarda kvalitete. Stoga svi mali poljoprivredni proizvođači i OPG-ovi u Hrvatskoj, zainteresirani za plasman svoje proizvodnje Konzumu trebaju kontaktirati PIK Vinkovce, putem njihovih otkupnih stanica ili mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

PIK Vinkovci su specijalist za otkup voća i povrća budući da otkupe više od 20.000 tona voća i povrća godišnje te imaju iznimno dobru i korektnu suradnju s više od 500 kooperanata. Hrvatski poljoprivrednici se mogu javiti i Konzumovim partnerima Marinadi i Fragariji, koji, također, vrše otkup i isporuku Konzumu, uz zajamčene najviše standarde kvalitete.

Podržavanje hrvatske proizvodnje i domaćih proizvođača oduvijek je bio Konzumov prioritet, a to na najbolji način potvrđuje činjenica da u prometu voća i povrća proizvodi hrvatskog podrijetla sudjeluju s preko 80 posto.

„Na ovaj način želimo povećati brojku od 4.000 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske s kojima partnerski surađujemo te istovremeno pomoći prvenstveno malim obiteljskim poljoprivrednicima i OPG-ovima, kojima je zbog zatvaranja tržnica onemogućena prodaja njihovih proizvoda. I dalje ćemo biti snažan partner domaće poljoprivrede pomažući njeno daljnje jačanje te neprestano tražiti nove modele za nastavak svoje misije očuvanja tradicije u lokalnoj proizvodnji i povećanja broja malih proizvođača, osiguravajući im kroz široku prodajnu mrežu kvalitetan plasman njihovih proizvoda“, izjavio je Zoran Mitreski, član Uprave Konzuma.

U ovu se inicijativu mogu uključiti i mali uzgajivači voća i povrća koji su se javili na Konzumov natječaj „Najbolje iz Hrvatske“, a nakon što dogovore suradnju sa spomenutim distributerima.

U suradnji s klasterom Mali hrvatski proizvođač, Konzum je kupcima u posebno uređenim prostorima u nekoliko svojih prodavaonica ponudio izbor kvalitetnih domaćih proizvoda od malih domaćih proizvođača. Spomenutom inicijativom i dogovorom s klasterom Mali hrvatski proizvođač, nastavit će se s plasmanom robe proizvođača koji djeluju pod tim klasterom i koji su dio već realiziranog dijela projekta „Najbolje iz Hrvatske“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:37