Veliki projekt

Končareva investicija u Puli više nije mrtvo slovo na papiru, čak se sad govori i o daljnjim koracima

Taman kada su svi pomislili da od svega neće biti ništa, bageri su zaposjeli Katarinu i Monumente, bivše vojne zone preko puta Uljanika
 Goran Sebelic/Cropix

Punom parom gradi se u pulskom zaljevu nova marina u režiji Danka Končara koja bi, prema njegovim najavama, trebala primiti prva plovila u proljeće iduće godine.

Riječ je o radovima koji su se čekali jako dugo, a taman kada su svi pomislili da od svega neće biti ništa, bageri su u srcu ljeta zaposjeli Katarinu i Monumente, bivše vojne zone. Riječ je o nekad vojnom području uz more u Puli na 42 hektara, koje je Končar dobio u koncesiju na 50 godina od države.

image
Goran Sebelic/Cropix

Zacrtani planovi

Tada se obvezao da će u roku od tri godine realizirati sve svoje zacrtane planove vrijedne čak 65 milijuna eura, koje je najavio prije dobivanja koncesije. No, rokovi su se produžili jer je Končar stalno nailazio na nove probleme - a najveći je ulazak u posjed zemlje. Očito se to riješilo pa su u srcu ljeta počeli radovi koji se odnose na infrastrukturu, gradnju obalnih zidova i pomorsku gradnju, a počeli su se graditi i objekti uz obalu. Isto tako, na Katarini je porušen dio starih zgrada, obnavlja se krov budućeg restorana te se pripremaju radovi i za ostale objekte i gradnju pontona.

image
Goran Sebelic/Cropix

Sve je to tek prvi dio velikog projekta koji se odnosi na otok Katarinu i područje oko otoka, koji je vrijedan 19,5 milijuna eura. To se odnosi na uređenje 450 vezova.

- Za Pulu ova marina predstavlja izlazak na drugu obalu. I čim se tamo počnu dešavati određene stvari, to će se proširiti i na okolicu. Istra će dobiti marinu koja će biti opremljena i za tu vrstu opremanja brodova, odnosno remonta, servisa itd. Kopirat ćemo one sadržaje koje imamo u Trogiru koja ove godine bilježi bolje e rezultate nego lani usprkos koroni, kazao nam je Končar. Vjeruje da će pulska marina imati isto tako vjerne goste, tim više što je blizu aerodroma, a bit će i dobro povezana s trogirskom.

Luka i hotel

Nakon realizacije ovog dijela projekta planirano je da se krene u gradnju marine Luka 2, koja je vrijedna oko 22 milijuna eura, a obuhvaća daljnjih 1500 vezova te uređenje servisne baze i pratećih sadržaja. Potom bi slijedila izgradnja hotelskog kompleksa s tri zgrade na poluotoku Monumenti, gdje će se urediti hotel sa stotinu smještajnih jedinica. Taj bi dio resorta imao i svoj šoping centar te podzemnu garažu. Vrijedan je 20 milijuna kuna. Još se oko 3,5 milijuna kuna planira uložiti u infrastrukturu. No, za nastavak investicije još se mora riješiti problem oko ulaska u posjed na zemljištu za drugu fazu projekta.

image
Goran Sebelic/Cropix

-Tko god misli da se tako velika investicija može desiti preko noći, taj se vara jer nailazimo na 1001 problem. Stalno se nešto dešava što nije bilo predviđeno i nitko o tome nije imao saznanja, zaključio je Končar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:31