Joint venture

Končar i kineski XD osnivaju zajedničku tvrtku, investicija vrijedna 140 milijuna kuna

Tim će se sredstvima, između ostalog, izgraditi proizvodni pogon u Sesvetskom Kraljevcu
Miroslav Poljak, član uprave Končara, Darko Horvat,ministar gospodarstva., Darinko Bago, predsjednik uprave Končara i Yaping Wang, generalni direktor China XD
 Goran Mehkek / CROPIX

Predstavnici domaće tvrtke Končar – Elektroindustrija i kineske tvrtke China XD Electric jutros su potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponske opreme.

Tim ugovorom, nakon dvije godine pregovora, osnovan je joint venture “Končar - XD Visokonaponska sklopna postrojenja”, a vrijednost ulaganja iznosi 140 milijuna kuna, od čega se više od 50 posto odnosi na temeljni kapital novog društva.

Prema riječima Miroslava Poljaka, člana uprave Končara, tim će se sredstvima, između ostalog, izgraditi proizvodni pogon u Sesvetskom Kraljevcu od 5.000 četvornih metara i zaposliti 50 ljudi. Tvrtka će se baviti proizvodnjom visokonaponskih sklopnih postrojenja, a s glavnim proizvodom na tržište planiraju izaći 2020. godine.

Ugovor su, na prikladnoj svečanosti u prostorijama Končara, potpisali Miroslav Poljak i Yaping Wang, generalni direktor China XD Electric Switchgear.

Zagreb, 071218. 
Fallerovo setaliste 22.
Koncar Elektroindustrija i China XD Electric Co. potpisali su ugovor o osnivanju zajednicke tvornice za proizvodnju visokonaponske opreme.
Na fotografiji: Yaping Wang i Miroslav Poljak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Yaping Wang i Miroslav Poljak

- Ugovor je potpisan na 20 godina, a svaka tvrtka ima 50 posto udjela u zajedničkom kapitalu – pojasnio je Poljak dodajući da je to tek početak. Čeka ih još izgradnja tvornice, obrazovanje radnika, izrada i certificiranje proizvoda i na kraju, kaže, osvajanje europskog tržišta.

Da je Hrvatski strateški položaj i članstvo u EU također jedan od faktora privlačnosti za Kineze, istaknuo je Yaping Wang direktor XD-a, tvrtke s tržišnom kapitalizacijom od 17,3 milijarde kuna koja u Kini zapošljava preko 14 tisuća radnika, a bave se distribucijom električne energije i proizvodnjom elektroenergetske opreme.

- Naša je ambicija da Končar-XD najjača tvrtka u Europu u svojem području i želimo da naše poduzeće doprinese hrvatskom i europskom tržištu – kazao je dodajući da je Hrvatska poznata po kvalitetnim radnicima.

Potpisivanje je prisustvovao i Darko Horvat, ministar gospodarstva koji je prije govora, delegaciju s istoka pozdravio na kineskom.

- Investicija od 140 milijuna kuna i 50 novih radnih mjesta, dobar je početak. U 2019. godini znamo što želimo. Četiri ključne stvari – industriju, inovaciju, investiciju i ljude – kazao je Horvat pozivajući potpisnike da iskoriste i sve benefite Zakona o poticanju ulaganja.

Da Končar već ima dugu tradiciju joint venture ulaganja s međunarodnim tvrtkama, istaknuo je Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, najavljujući da Končar u idućih pet godina planira investicije od gotovo milijardu kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2021 11:42