Velika investicija

Konačno pala odluka o mjestu gradnje nove tvornice VW-a vrijedne 1,3 milijarde dolara

Sada neslužbene informacije iz kompanije govore kako će konačna odluka o tvornice u Turskoj biti donijeta u veljači
 REUTERS

Njemačka kompanija Volkswagen gradit će novu tvornicu u Turskoj ili je uopće neće graditi. Konačna odluka o tome bit će donijeta u veljači, javljaju odlično obaviješteni njemački mediji. Tako u vodu padaju sve najave hrvatskog ministra gospodarstva Darka Horvata od prije mjesec dana kako će Hrvatska ući u bitku za izgradnju VW-a u našoj zemlji. Iako je riječ o privatnoj kompaniji, Horvat je čak najavljivao kako će o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prilikom njenog posjeta Zagrebu.

Ova tvrtka je donijela odluku o ulaganju 1,3 milijarde eura u izgradnju tvornice u Turskoj u kojoj bi se proizvodili automobili najnovije generacije modela VW Passata i Škode Superb . No, nakon turske ofenzive na Siriju, uprava Volkswagena je odgodila realizaciju te odluke do kraja ove godine. Ta odgoda podgrijala je nade vlasti u Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj da bi njemačka tvrtka mogla tvornicu preusmjeriti na njihov teritorij. Daleko posljednja interes je pokazala i Hrvatska, ali od toga neće biti ništa.

Naime, sada neslužbene informacije iz kompanije govore kako će konačna odluka o tvornice u Turskoj biti donijeta u veljači. Ako u konačnici ipak odustanu od Turske Nijemci će u potpunosti odustati od izgradnje nove tvornice. Ukoliko odustane od nove tvornice u Turskoj, Volkswagen bi proizvodnju automobila marke Passat i Superb, koji se trenutno sklapaju u češkom gradu Kvasiniju, prebacio najvjerojatnije u Bratislavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 16:59