KRAJ JEDNE ERE

Konačni krah pionira na tržištu smartphonea: BlackBerry od utorka postaje nefunkcionalan

Unatoč propasti biznisa s pametnim telefonima, tržišna vrijednost BlackBerryja je oko pet milijardi dolara

Uređaj BlackBerry; ilustracija

 Matt Crossick/Pa Images/Profimedia

Kanadski proizvođač mobitela BlackBerry upozorio je korisnike svojih uređaja da od 4. siječnja ove godine neće biti u mogućnosti osigurati funkcioniranje najvažnijih funkcija na uređajima kao što su slanje elektronske pošte, SMS-ova i upućivanje telefonskih poziva. Spomenute usluge na uređajima BlackBerryja, prema objavi kompanije, od sutra će biti nedostupne jer pripadajući operativni sustavi BlackBerry 10, BlackBerry OS 2.1. i ranije verzije više neće funkcionirati.

- Tijekom 2016. izvršni predsjednik i izvršni direktor BlackBerryja John Chen objavio je da je tranzicija tvrtke u softversku tvrtku završena. Odlučili smo od tada do sada produžiti našu uslugu za BlackBerry 7.1 OS kao izraz zahvale našim vjernim partnerima i kupcima - poručeno je iz BlackBerryja uz dodatak da je kompanija od 4. siječnja usredotočena na pružanje inteligentnog sigurnosnog softvera i usluga poduzećima i vladama diljem svijeta.

Komentirajući spomenutu objavu BlackBerryja, portal Engadget upozorava kako korisnici tih uređaja mogu očekivati i probleme s wi-fi komunikacijom, kao i poteškoće u radu zaslona i usluge BlackBerry World. Za isti izvor vijest o ukidanju ključnih usluga na BlackBerryju nije iznenađenje jer je proizvođač, podsjeća Engadget, 2019. zatvorio svoju trgovinu aplikacijama i ukinuo svoju popularnu uslugu Messenger BBM.

Popijte jednu za bivšeg kralja

- Popijte jednu za BlackBerry, bivšeg kralja mobitela - zaključuje Engadget, dodajući kako BlackBerry nije pronašao odgovor na izazove koje su tržištu mobilnih uređaja donijeli iPhone i Android.

U osvrtu na kraj BlackBerryja u mobilnoj telefoniji portal 'The Hustle' kao tri ključna razloga sunovrata ovog pametnog telefona izdvaja neuvođenje inovacija u tipkovnici BlackBerryja, pogrešne odluke proizvođača u slučaju mobilnog operativnog sustava i promašaj sa zaključavanjem Messengera na hardver BlackBerryja.

- Ovo je jedan od najvećih korporativnih posrtaja u posljednje vrijeme. BlackBerry bio je pionir komunikacije u pokretu - komentira 'The Hustle' pridružujući se ocjenama da je BlackBerryju presudio uspjeh iPhonea i Stevea Jobsa kojima se 2007., podsjeća portal, od dijela konkurencije nisu davale velike šanse za uspjeh zbog ponude skupog uređaja bez tipkovnice. Isti izvor navodi kako je unatoč propasti biznisa s pametnim telefonima, tržišna vrijednost BlackBerryja oko pet milijardi dolara zahvaljujući cybersecurity uslugama.

Novonastale okolnosti

Dio portala specijaliziranih za tržište pametnih telefona i mobilnih uređaja skreće, povodom objave BlackBerryja, pozornost i na otežani rad tableta BlackBerry PlayBook u novonastalim okolnostima. No, pritom procjenjuju kako je broj korisnika spomenutih tableta daleko manji od korisnika mobilnih uređaja, podsjećajući da je BlackBerry prestao proizvoditi PlayBook godinu dana nakon pokretanja prodaje.

Procjenjuje se da rad s BlackBerryja u otežanoj wi-fi komunikaciji neće davati zadovoljavajuće rezultate jer mnoge aplikacije neće raditi ispravno a mnoge web stranice odbijati veze s uređaja bez podrške za najnovije sigurnosne protokole poput BlackBerrya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:36