Održivost u Hrvatskoj

Kod većine poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve

Počela nova runda ocjenjivanja ESG ratinga HGK, predstavljen ESG vodič, a konferencija Podržimo održivo najavljena za rujan

Marija Šćulac, Tomislav Radoš, Tamara Kelava i Ivona Radić

 Hgk/

Počeo je novi krug ocjenjivanja u sklopu ESG ratinga Hrvatske gospodarske komore, prvog nacionalnog modela ocjenjivanja ESG praksi poduzeća. Zamišljen je tako da njegovi rezultati pokazuju koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama.

Prošle je godine upitnik ispunilo 400 poduzeća, od čega samo 18 javnih. Gotovo polovica ima nizak ili srednji ESG rating, što pokazuje potrebu za značajnim napretkom. Polovica poduzeća ima politiku zaštite okoliša (50,9 posto), kod 7,3 posto je u procesu nastanka, a 18,5 posto ima samo internu politiku. Gotovo ih četvrtina (23,3 posto) nema politiku zaštite okoliša.

Kod većine poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva (62,8 posto). Većina ih za sada nema ni ESG strategiju (njih 164), ali je dio na putu da ju usvoji. Ukupno 97 poduzeća ima spremnu ESG strategiju.

- ESG nije samo dodatak izvještavanju, nego temeljni dio dobrog poslovanja koji istodobno smanjuje rizike i otvara nove poslovne prilike. Od ove godine puno je veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja, pa je naš ESG rating strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja. Poduzeća koja nisu obveznici mogu ga koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije - rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš. Dodao je da svako poduzeće može dodatno zatražiti i prošireno individualno izvješće na temelju ispunjenog upitnika te prijedloge poboljšanja.

image

Tomislav Radoš

Hgk/

Kako bi pomogla poduzećima na održivom putu, Hrvatska gospodarska komora je ove godine pripremila i ESG vodič, koji objašnjava osnovne pojmove nove regulative kao što je određivanje stavki koje trebaju ući u izvještaje, rezimira glavne strateške smjernice i najvažniju regulativu te tako pomaže poduzećima u pripremi poslovanja u skladu s novim obvezama.

Osim toga, 9. i 10. rujna održat će se peto izdanje konferencije Podržimo održivo, koja će održivost staviti u središte poslovnih strategija i pokušati inspirirati poduzeća na stvaranje održivih poslovnih modela koji nadilaze regulativne zahtjeve. Ove godine prvi put Podržimo održivo traje dva dana. Prvi dan posebno će obilježiti nagrađivanje poduzeća s najboljim rezultatima ESG ratinga HGK.

- Konferencija će pružiti priliku za dublje razumijevanje toga kako integracija osobnih vrijednosti lidera s korporativnim ciljevima može stvoriti kulturu kolektivne odgovornosti i angažmana, što je ključno za dugoročni uspjeh. Ponosni smo što već pet godina inspiriramo promjene i potičemo transformaciju na djelu - poručila je Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

image

Marija Šćulac

Hgk/

Ove godine ključna je tema transformacija na djelu, a kroz nju se želi naglasiti važnost konkretnih akcija i stvarnih promjena. Konferencija će okupiti i zanimljive govornike. Publika će tako imati priliku čuti predavanje Monice Araya, savjetnice COP26 koja je zbog svojih stručnih radova iz sfere održivosti uvrštena na popis "BBC 100 Women". U Zagreb stiže i stručnjak za održivo vodstvo i korporativnu odgovornost Ioannis Ioannou. Taj profesor London Business School smatra se jednim od najutjecajnijih mislilaca o odgovornom poslovanju jer njegovi uvidi inspiriraju i educiraju lidere diljem svijeta. Sudionike bi mogao inspirirati i Esko Aho, najmlađi premijer u povijesti Finske. Vodio je zemlju tijekom najteže ekonomske krize te provodio ključne reforme koje su je izvukle iz problema i dovele do članstva u Europskoj uniji.

U bogatom programu panela i diskusija sudionici će imati priliku čuti primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 09:14