Glavna skupština Adris Grupe

'Ključno je održati likvidnost i investicijski potencijal te sačuvati radna mjesta'

Ante Vlahović
 Adris

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Cromarisa, Maistre i Hilton Imperiala. Glavne skupštine HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera održane su 6. srpnja a skupština Croatia osiguranja u petak, 3. srpnja.

Obraćajući se okupljenim dioničarima, mr. sc. Ante Vlahović, podsjetio je što je Adris i što je u temelju njegova uspjeha. „Adris je tvrtka za ulaganje i upravljanje, naglašene društvene odgovornosti. Cilj nam je dugoročno stvaranje vrijednosti, kreiranje novih radnih mjesta i koristi za dioničare i zajednicu u kojoj djelujemo. U zadnjih petnaestak godina, kompanija je prošla proces potpune transformacije i restrukturiranja pa Adris danas upravlja uravnoteženim portfeljem održivih poslova. Adris ima dobre tvrtke u dobrim industrijama a naš je kapital dobro razmješten!“, rekao je Vlahović.

Rezultat je to, kako je istaknuo Vlahović, ulagačkih kriterija koje Adris propituje prije ulaska u neki posao, vodeći pri tome računa o njihovoj dugoročnoj održivosti. Uz rastuću potražnju, ključni kriteriji su internacionalizacija poslovanja, premiumizacija proizvoda i usluga kao i prostor za daljnju konsolidaciju na regionalnim tržištima te dostizanje ekonomije razmjera. Kako je rekao, uz strateško promišljanje portfelja, Adris drži visoku razinu produktivnosti i nastoji biti različit u odnosu na konkurenciju. Prepoznat je i po svom doprinosu zajednici, ponajprije kroz Zakladu Adris.

Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija

Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija, ističe nadalje Vlahović, omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike. U razdoblju od 2005. do 2019. godine investirano je više od 10 milijardi kuna u rast i razvoj poslova. Od toga gotovo šest milijardi kuna u turizam. U Croatia osiguranju zadržana je liderska pozicija uz povećanu efikasnost poslovanja. Posljedično, ostvarena je rast neto dobiti za tri puta u četiri godine. Cromaris je od malog obrta pretvoren u respektabilnu tvrtku, šestu u svijetu u proizvodnji orade i brancina koja je narasla devet puta ili prosječno 22 posto godišnje. Danas prihodi sa stranih tržišta čine 80 posto ukupnih prihoda Cromarisa s trendom daljnjeg rasta. Glavna konkurentna prednost su i proizvodi dodane vrijednosti koji, od početnih tri posto, danas iznose 44 posto ili 15-ak puta više.

Lideri smo u luksuznom turizmu u Hrvatskoj, nastavlja Vlahović, naglasivši kako je u turizam od 2005. uloženo gotovo šest milijardi kuna, uključujući akviziciju HUP-a i dubrovačkog Hiltona. Promijenjena je struktura ponude, 84 posto hotela danas je na razini 4* i 5*, što je pet puta više nego na početku investicijskog ciklusa. Prihodi su povećani četiri puta, a operativna dobit šest puta. Čak 95 posto prihoda ostvaruje se na inozemnim tržištima.

Adris je tijekom tog razdoblja vodio uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke. Ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu, koji uključuje rast cijene dionice i dividendu, iznosio je u razdoblju od 1994. do 2019. 25,8 posto za dionicu s pravom glasa, a 25,6 posto za povlaštenu dionicu. Ukoliko se uzme u obzir, kako je rekao, i težak početak 2020. godine, tada je ukupan prosječni godišnji prinos za povlaštenu dionicu 25 posto, a za dionicu s pravom glasa 25,1 posto.

U 2019. ostvaren jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina

U nastavku svog izlaganja, Vlahović se osvrnuo na prošlogodišnje rezultate poslovanja, navodeći kako je i u 2019. godini nastavljen višegodišnji rast i ostvaren jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina. U 2019. godini zabilježen je rast prihoda od prodaje roba i usluga za šest posto i iznosio je 5,4 milijardi kuna. Konsolidirana neto dobit iznosi 506 milijuna kuna što predstavlja rast od 13 posto, a neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i rasla je 31 posto. Konsolidirana zaduženost Grupe je niska, te ističe Vlahović, kompanija praktički nema duga. Očuvan je financijski potencijal Grupe koji osigurava stabilnost u uvjetima krize i poslovne neizvjesnosti. „Budući da ne znamo duljinu trajanja krize, čuvamo likvidnost za 15 do 20 mjeseci.“, ističe Vlahović.

Na kraju, s pozicije dugogodišnjeg predsjednika Uprave i sadašnjeg člana Nadzornog odbora, Vlahović se osvrnuo i na okruženje u kojem poslujemo i očekivanjima u narednom razdoblju. „Svijet je početkom 2020. godine pogodila najjača gospodarska kriza od 2. svjetskog rata. I Hrvatsko gospodarstvo snažno je pogođeno i oporavak će biti težak. Zato smo, za godinu u kojoj smo ostvarili jedan od svojih najboljih rezultata, predložili ne isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris.“, rekao je Vlahović te dodao kako je ključno sačuvati likvidnost i investicijski potencijal te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima – zbog kojih su, uz ostalo, napravljene i organizacijske promjene te usvojen novi pravilnik o korporativnom upravljanju.

„Poštovani dioničari, ako smo sada, zbog ovih nenadanih okolnosti i posljedično neisplate dividende, i manje zadovoljni, uvjeren sam da je ovaj prijedlog važan korak prema našem novom rastu. Ja u to vjerujem!“, poručio je Vlahović na kraju svog izlaganja.

U nastavku Glavne skupštine predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima su predstavili ostvarene rezultate u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Marko Remenar, koji obnaša funkciju predsjednika Uprave od 1. siječnja ove godine, istaknuo je pak kako „nastavljamo razvojne cikluse svih naših kompanija. Pri tome, poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koji će nam omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, primarno u turizmu i osiguranju. Ukupni iznos koji investiramo u digitalizaciju veći je od 200 milijuna kuna“, zaključio je Remenar.

Na kraju, Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora. Donijeta je i odluka o izboru članova NO-a za naredno mandatno razdoblje. Dosadašnjim članovima NO-a u novom četverogodišnjem sazivu pridružuje se i novi član, ugledni europski stručnjak dr. sc. Boris Nemšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 15:09