Ultrax Technologies

‘Ključ sportske analitike danas je u interpretaciji prikupljenih podataka‘

Platforme ove tvrtke dizajnirane su i za rekreativne sportaše i za one koji pokušavaju skinuti višak kilograma ili postići idealnu formu

Start up Ultrax Technologies.
Marko Sukreški i Boris Jurić
 

 MarTodorov/Cropix/Marko Todorov

Analitika je već desetak godina dio sportskog mainstreama. Ukratko, riječ je o digitalnom sustavu prikupljanja i analize skupljenih podataka, kako bi se trenerima i igračima olakšalo donošenje odluka tijekom i prije sportskih događaja.

No što se događa kada svi sportski timovi jednako počnu ulagati u analitičke sustave, pa ono zbog čega su pioniri do jučer bili u prednosti nad suparnicima ubrzo izgubi svoju oštricu?

Drugi problem u vezi sa sportskom analitikom jest kako uistinu pravilno reinterpretirati dobivene brojke.

U zagrebačkom startupu poručuju kako imaju rješenje za takve probleme.

No osim navedenog, elaboriraju čelni ljudi tvrtke Ultrax Technologies Boris Jurić i Marko Sukreški, njihove platforme dizajnirane su i za amaterske i rekreativne sportaše, ali i za one koji pokušavaju skinuti kile viška ili se jednostavno dovesti u optimalnu formu.

Ultrax Technologies tako nudi rješenja za uistinu raznolik spektar korisnika, od onih namijenjenih amaterskim sportašima i fitness fanaticima pa do elitnih sportskih klubova, naglašavaju. Iza tehnologije Ultrax Technologiesa, na kojoj počivaju analitički sustavi i platforme tvrtke, stoje stručnjaci zagrebačkog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

image

Zaposlenici Start up Ultrax Technologies.

Marko Todorov/Cropix

Ključ je u interpretaciji brojki

- Bez analitike u današnjem profesionalnom sportu ne možete funkcionirati. No ključ je u načinu interpretacije dobivenih podataka. Mi imamo tu stručnost, znanje i iskustvo da sve te brojke stavimo u kontekst. Time korisnik dobiva najbolje moguće alate koje mu svijet sportske analitike može ponuditi - kaže Marko Sukreški, inače kondicijski trener s iskustvom rada u mlađim kategorijama hrvatske nogometne reprezentacije.

Kada je riječ o profesionalnom sportu, Jurić i Sukreški tvrde kako se danas zapravo nalazimo u eri gdje su sportske organizacije prezagušene dotokom informacija koje generira sportska analitika. Kažu kako su im to priznali i u financijski moćnom nogometnom klubu Red Bullu Salzburg, poznatom prema progresivnom shvaćanju analitike i implementaciji najnovijih čuda tehnologije. Kako kažu, u Red Bullu ostali su pozitivno iznenađeni jednostavnošću i učinkovitošću platforme kakvu su razvili u Ultraxu.

Klijenti su im uglavnom upravo nogometni klubovi. Tako nekoliko timova iz prve hrvatske lige već koristi njihovu platformu. No surađuju i s timovima iz ostalih sportova, a kao glavno tržište vide regiju.

Suradnja s velikim američkim sveučilištem

Jedan od njihovih najvažnijih budućih projekata trebala bi biti suradnja s američkim sveučilištem Notre Dame. Ultrax Technologies dobio je prestižno priznanje kao najtraženiji program na Sveučilištu Notre Dame te privukao značajni interes.

- Na američkom sveučilištu, koje ima jedan od najprestižnijih školskih sportskih sustava, ostali su oduševljeni onime što su vidjeli. Vjerujem kako će Ultraxova BI platforma biti na raspolaganju za 26 timova iz različitih sportova u kojima se studenti Notre Damea natječu. Takvo rješenje revolucionarno je jer integrira poslovnu inteligenciju, trenersko znanje i stručnost u sportskoj znanosti - tvrdi Boris Jurić, i sâm jednom student spomenutog sveučilišta iz američke savezne države Indiana.

image

Polaznici programa Grow Irish u prostorijama zagrebačkog start upa

Marko Todorov/Cropix
image

Polaznici programa Grow Irish u prostorijama zagrebačkog start upa

Marko Todorov/Cropix

S tim američkim sveučilištem već surađuju, točnije s poslovnom školom Mendoza Sveučilišta Notre Dame, poznatom ponajprije prema svojem MBA programu.

- Program Grow Irish, ukorijenjen u misiji Fakulteta "Razviti dobro u poslovanju" (Grow Good in Business), savršeno je usklađen s ciljevima Notre Damea i idejom Ultrax Technologiesa. Naš cilj je studentima ponuditi iskustvo rada, mentorstvo i priliku da značajno pridonesu Ultraxu kao poslovnom partneru. Zasad su svi američki studenti ostali impresionirani našom platformom - zaključuje Boris Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 11:11