Hoće li spasiti škver?

Kinezi u Uljaniku, sastanak trajao satima, radnici vjeruju: Sigurno nisu došli tek tako...

U delegaciji su, osim čelnika kineske tvrtke, i njihovi odvjetnici te investitori
Boris Cerovac s natpisom na kineskom
 Goran Sebelic / CROPIX

Kineska delegacija kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom jučer je obišla brodogradilište Uljanik u Puli i 3. Maj u Rijeci te je bila na višesatnom sastanku s predsjednikom uprave Uljanik Grupe Emilom Bulićem, članovima uprave Uljanik brodogradilišta te 3. Maja iz Rijeke te pomoćnikom ministra gospodarstva Zvonimirom Novakom. Kako nam je kazao član Nadzornog odbora Samir Hadžić koji je prisustvovao sastanku u Puli, razgovori su bili detaljni, ozbiljni i da Kineze prije svega zanima Uljanikova tehnologija.

-Zadovoljan sam jer još uvijek postoji netko tko je zainteresiran za oba brodogradilišta s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Dakle, to nije bio posjet samo zbog našeg premijera, nego je taj posjet bio svrsishodan. Razgovori su bili široki i opsežni, a teme su bile prošlost, sadašnjost i budućnost, odnosno aktualna situacija, gradnje i tehnologija. Zaključke će dati oni sami. A na kraju ovog razgovora u Puli, mogu reći da sam zadovoljan - poručio je nakon sastanka u Puli član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić.

Dodao je da su Kinezi zainteresirani u Uljaniku za tehnologiju i brodove specijalne namjene.

- To je bilo i očekivano od njih jer njima nisu potrebni kapaciteti, nego tehnologija, kazao je. Na pitanje je li se razgovaralo konkretno o time koliko bi uložili i bi li pomogli Uljaniku da se sada pokrene proizvodnja i da radnici dobiju zaostale plaće i prije nego se odluče eventualno ući u vlasništvo - kazao je da nije bilo razgovora o novcu niti o međufinanciranju.

- Pretpostavljam da će takvi razgovori ići u malo užem krugu u prisustvu državnih dužnosnika budući da je država jedna od partnera, ako se bude ušlo u restrukturiranje - otkrio je Hadžić nakon višesatnog sastanka i obilaska brodogradilišta nakon kojega se nisu oglasili niti kineski partneri, niti predstavnici Uljanika, niti predstavnici Ministarstva gospodarstva, već su direktno krenuli za Rijeku. A iz minute u minutu bilo kakvu informaciju o sastanku čekali su i sindikalisti, ali i malobrojni radnici koji još uvijek nakon osam mjeseci bez plaće dolaze na posao. Iako nisu imali informacije što se događa iza zatvorenih vrata uprave škvera, optimistični su. Vjeruju da tako velika i važna delegacija ne bi tek tako dolazila u Pulu te smatraju da je to zadnja slamka spasa.

Sindikalist Đino Šverko ne vjeruje da bi se nešto dogovaralo na tako visokoj razini, a da to se na kraju pokaže kao ćorak.

- Nadamo se happy endu, a mi ćemo se u međuvremenu lako uključiti u razgovore kada budu u pitanju prava radnika. A radnici više ne mogu čekati. Međufinanciranje je ključna riječ. Netko mora naći načina da nahrani radnike i da počnemo raditi - poručio je Šverko.

Mora se uzeti u obzir i da se bliži datum 13. svibnja kada će se na pazinskom Trgovačkom sudu ponovno raspravljati o otvaranju stečaja na Uljanik Brodogradilištem nakon što je dva puta odgođen. A sudac Ivan Dujić tada je bio jasna – ako ne dođe do deblokade računa, brodogradilište ide u stečaj. Jučer je trebalo biti i stečajno ročište za tvrtku Uljanik poslovno informacijski sustavi bez koje cijele grupa teško da može funkcionirati, ali je to ročište zbog bolesti suca odgođeno nakon stečajnog ročišta za brodogradilište. Ovaj tjedan bi se pak trebala donijeti odluka o stečaju tvrtke Uljanik d.d. Inače, dosad je u stečaj poslana jedino tvrtka Uljanik proizvodnja opreme Vodnjan.

- Za razliku od ministra Horvata koji ne prepoznaje vrijeme, niti istinu od neistine, nama gori i nemamo vremena. Mi nikog ne možemo prisiljavati, govorim o kineskim parterima, da donese odluku odmah i sada. To je proces koji moraju provesti, budući da su državno brodogradilište. Nadam se da će to biti što prije. I ja sam radnik ovog brodogradilišta pa znam kakva je situacija. Mi nemamo ni par dana, a kamoli nešto više od toga. Odluci se nadam, ali na to ne mogu utjecati - poručio je Hadžić.

Pula, 300419.
Kineska delegacija u Uljaniku. Potencijalni kineski ulagaci tocno u devet sati stigli su u upravnu zgradu Uljanika.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Kineska delegacija stigla je u Uljanik

Pula, 300419.
Kineska delegacija u Uljaniku. Potencijalni kineski ulagaci tocno u devet sati stigli su u upravnu zgradu Uljanika.
Na fotografiji: radnici s natpisima na kineskom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Radnik Uljanika s natpisom na kineskom

Pula, 300419.
Kineska delegacija u Uljaniku. Potencijalni kineski ulagaci tocno u devet sati stigli su u upravnu zgradu Uljanika.
Na fotografiji: Boris Cerovac s natpisom na kineskom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Boris Cerovac s natpisom na kineskom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20