Širenje

Kineski gigant Haier kupuje proizvođača kućanskih aparata Candy za 475 milijuna eura

U našem susjedstvu Haier je poznat jer je neuspješno želio kupiti dionice Gorenja
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kineski tehnološki gigant Haier kupit će talijanskog proizvođača kućanskih aparata Candy za 475 milijuna eura (3,529 milijardi kuna), a time žele još proširiti svoj tržišni udio u Europi.

Kako piše The Local, Haier u zadnje vrijeme intenzivno radi na stvaranju globalno prepoznatog brenda i približiti se potrošačima, a nastoje se odmaknuti od biznis modela temeljenog na investicijama.

- Udruživanjem snaga s menadžmentom Candyja, Haier želi ojačati vodeću ulogu u stvaranju pametnih rješenja u kućanstvima diljem Europe – navodi se u priopćenju Haiera.

Prije dvije godine kineski div je kupio poslovanje malih električnih uređaja od američkog giganta General Electric za 5,4 milijarde dolara.

Haier je, inače, jedan od najvećih kineskih proizvođača električnih uređaja, a kompanija je u svojim začecima radila samo hladnjake. Tvrtka je bliska vladajućoj komunističkoj partiji, a struktura uprave nije previše transparentna.

Haier je iskazao interes za kupovinu slovenskog Gorenja, no u kompaniju naših susjeda na kraju je ušla kineska korporacija Hisense Electric koji su trenutno u vlasništvu više od 95 posto dionica, dok je malim dioničarima ostalo manje od 5 posto.

S obzirom na to da Candy u svom vlasništvu ima i Hoover, Haier će u svoj portfelj uklopiti i poznatog proizvođača usisivača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:31