Novac.hr

Kineski čelnici svjesni problema, iduće godine dat će dodatne mjere potpore gospodarstvu

Predsjednika Xi Jinping okupiop je cijeli Politbiro na sastanku
Vojnik ispred sjedišta Politbiroa Komunističke patrije Kine
 Jason Lee / REUTERS

Kineski čelnici u petak su signalizirali dodatne mjere potpore gospodarstvu u idućoj godini, uključujući nove porezne olakšice, budući da aktivnosti koče ogroman dug tijela lokalne uprave i trgovinski rat sa SAD-om.

Čelnici se okupljaju jednom godišnje na trodnevnom sastanku iza zatvorenih vrata kako bi analizirali stanje u gospodarstvu u prethodnom razdoblju i sročili okvirne planove za idućih 12 mjeseci.

Na sastanku je uz predsjednika Xija Jinpinga sudjelovao cijeli Politbiro i vodeći dužnosnici svih kineskih pokrajina i regija, navodi novinska agencija Xinhua koja je izvijestila o njegovom ishodu.

Sudionici su prema Xinhui zatražili dodatne proračunske mjere i „veću poreznu olakšicu” u idućoj godini. Peking je ove godine već usvojio ciklus mjera smanjenja poreza za srednji i niži sloj stanovništva, podsjeća AFP.

Efekte tih mjera donekle je neutralizirao trgovinski spor sa SAD-om, potkopavši povjerenje tržišnih sudionika i prouzročivši pad tržišta dionica i slabljenje juana. Stoga su čelnici objavili da će povećati obujam izdanja obveznica tijela lokalne uprave i riješiti financijske probleme manjih i srednjih poduzeća.

Chinese President Xi Jinping and Premier Li Keqiang attend an event marking the 40th anniversary of China's reform and opening up at the Great Hall of the People in Beijing, China December 18, 2018. REUTERS/Jason Lee
Jason Lee / REUTERS
Kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang (desno)

U razdoblju od srpnja do rujna drugo je gospodarstvo svijeta poraslo najslabijim tempom u devet godina a analitičari očekuju da će u idućoj godini aktivnosti dodatno usporiti. Na sastanku je rečeno kako će Kina u idućoj godini „održati rast gospodarstva u razumnom rasponu”.

Peking nastoji stabilizirati gospodarstvo u procesu preusmjeravanja težišta s izvoza i državnih ulaganja na domaću potrošnju.

Tako su čelnici poručili da će nastojati „ojačati kupovnu moć, omogućujući ljudima da se prehranjuju bez problema, odijevaju na zadovoljavajući način i koriste stvari bez stresa". Napomenuli su i da će nastaviti s razduživanjem i upravljanjem rizicima duga lokalne samouprave.

„Moramo dobro odraditi posao sprječavanja i rješavanja velikih rizika”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Xi Jinping obećao je također daljnje otvaranje gospodarstva, bolju zaštitu intelektualnog vlasništva te nastavak trgovinskih pregovora s Washingtonom.

Xi i američki predsjednik Donald Trump u prosincu su dogovorili 90-dnevnu suspenziju odluke o carinama, do završetka pregovora o trajnijem rješenju trgovinskog spora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:07