Nije se dugo čekalo na odgovor

Kina uvodi carine na novi kontigent robe iz Amerike: tekilu, maslac,upaljače, termosice...

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je, naime, ocijenilo kako Trumpova najava da će idući tjedna povećati carine za 10 do 25 posto na još jedan dio uvoznih proizvoda iz Kine vrijednih 200 milijardi dolara predstavlja kršenje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO)
 China out / REUTERS

Kina je brzo odgovorila na prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa Donalda da će još više povećati broj proizvoda na koje će udariti veće carine, i to tako da je najavila kako će dići carine za američke proizvode u dodatnoj vrijednosti od 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je, naime, ocijenilo kako Trumpova najava da će idući tjedna povećati carine za 10 do 25 posto na još jedan dio uvoznih proizvoda iz Kine vrijednih 200 milijardi dolara predstavlja kršenje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Stoga su Kinezi odmah podigli ljestvicu u trgovačkom ratu na više i zaprijetili carinom od 25 posto na 2.500 američkih uvoznih proizvoda, uključujući kakao maslac, tekilu, upaljače, vino, kožu, sapun za pranje rublja, papirne vrećice i ukapljeni plin. Još 1.078 proizvoda dobiti će carinu od 20 posto (termosice, žvakaće gume i četkice za zube), 1.000 proizvoda dobiti će carinu od 10 posto, a još njih 650 carinu od pet posto.

Trumpov trgovački rat s Kinom i ostatkom svijeta naišao je na kritike većine američkih kompanija i udruga poslodavaca, ali i većine ekonomskih analitičara diljem svijeta. Većina analitičara, naime, tvrde kako u trgovačkom ratu svi gube i da će doći do usporavanja gospodarskog rasta globalno i u najviše zahvaćenim državama. Pritom se ističe i kako je Trump trebao provoditi mudrije poteze kako bi Kinu primorao na veće gospodarsko otvaranje prema zapadnim državama i veće poštivanje intelektualnog vlasništva.

Unatoč tome, američki predsjednik je i dalje odlučan u tome da tako slomi kineske otpore poštenijoj trgovini i nepoštivanju intelektualnog vlasništva, kao i da dizannjem carina ratuje i sa drugim državama kako bi smanjio američki trgovački deficit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:33