Piše Global Times

Kina se mora spremiti za dugi tehnološki marš: 'Američka dominacija je temeljna prijetnja'

Ilustracija
 Getty Images/iStockphoto

Kina mora krenuti u novi „dugi marš“ u tehnološkom sektoru nakon što je SAD uveo ograničenja na izvoz najvećeg kineskog proizvođača čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), objavio je Global Times.

Američka dominacija u globalnom lancu opskrbe u industriji poluvodiča predstavlja „temeljnu prijetnju“ Kini, ustvrdio je neimenovani autor članka objavljenog u Global Timesu, kineskom dnevnom tabloidu kojeg izdaju Narodne dnevne novine kineske Komunističke partije.

„Sad se čini da će Kina morati kontrolirati sva istraživanja i proizvodne lance u industriji poluvodiča i riješiti se ovisnosti o SAD-u“, zaključio je autor.

SAD je nedavno američkim kompanijama poslao pisma u kojima ih obavještava da za nabavu SMIC-ovih proizvoda moraju ishoditi dozvolu. SMIC i njegove podružnice „možda predstavljaju neprihvatljiv rizik preusmjeravanja u krajnju vojnu upotrebu“, stoji u tom pismu.

SMIC je porekao bilo kakve veze s kineskom vojskom.

Nova ograničenja SMIC-u i ona već ranije uvedena Huawei Technologiesu ilustriraju kako SAD protiv Kine vodi već duže vrijeme bitku koja se očituje u "supresiji na području sofisticirane tehnologije".

Iako se kineske tvrtke poput Tencent Holdingsa i ByteDancea (vlasnik TikToka) mogu pohvaliti određenim tehnološkim dostignućima, ona se temelje na američkoj tehnologiji čipova, stoji u članku.

„Temelj cijele industrije još je uvijek u rukama Amerikanaca. Bar zasada. Kina se mora pomaknuti s nule kako bi osigurala čvrstu potporu natjecanju zemlje sa SAD-om“, zaključio je autor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:54