Prekršio zakon

Kazna od 3000 kuna za kineskog trgovca koji je bez dozvole puštao radio 'Kaj'

U obrani se okrivljenik pozivao na to da je prijemnik maknuo iz prostora dućana, iako mu je referent ZAMP-a uručio prijavnicu koju treba popuniti i dostaviti u Zagreb
Ilustracija
 HANZA MEDIA

Općinski sud u Varaždinu danas je javno objavio nepravomoćnu presudu donesenu 10. siječnja 2019. u prekršajnom postupku protiv okrivljenika Crvene vatre d.o.o. i okrivljenika J.Z. (32) zbog prekršaja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, povodom optužnog prijedloga Hrvatskog društva skladatelja ZAMP., piše Varaždinski.hr.

Sud im je izrekao novčane kazne - Crvena vatra d.o.o. mora platiti 2 tisuće kuna, a 32-godišnji kineski državljanin J.Z. tisuću kuna.

U presudi stoji da su dana 27. listopada 2016. u 'Kineskom dućanu PJ 2' u Možđencu, Novi Marof, javno priopćavali autorska glazbena djela preko zvučnika. Tako su omogućili korištenje glazbenih djela u javnosti. Prema tome, piše u presudi, oni ne posjeduju zakonom propisano odobrenje Hrvatskog društva skladatelja kao ovlaštene organizacije autora.

Prema navodu iz presude Općinskog suda, 32-godišnji Kinez objasnio je da je u Možđencu u dućanu prodavao odjeću i obuću te je bio uključen radio tijekom radnog vremena.

Svjedok T.G. rekao je da je navedenog datuma ušao u dućan i izvršio kontrolu javnog korištenja autorskih glazbenih djela te utvrdio da se priopćavala glazba putem radio prijamnika te da se slušao Radio 'Kaj'.

U obrani se okrivljenik J.Z. pozivao na to da je prijemnik maknuo iz prostora dućana, iako mu je referent ZAMP-a uručio prijavnicu koju treba popuniti i dostaviti u Zagreb kako bi mogao koristiti glazbu.

Prema tome okrivljenici nisu postupali u skladu s odredbom Zakona o autorskom pravu, odnosno nisu podnijeli zahtjev za odobrenje korištenja priopćavanja glazbenih autorskih djela.

Kineski dućan u Možđencu zatvoren je 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:08