PLAN C?

Kazahstan gasi nade da može zamijeniti isporuke nafte iz Rusije: ‘Nije to slavina za vodu, pa da se jače odvrne...‘

‘Da biste proizveli tolike količine nafte, morate uložiti puno novca u polja i bušotine‘

Ilustrativna fotografija

 Robyn Beck/Afp

Kazahstan ne može jednostavno nadomjestiti količine nafte koje bi zapad izgubio odustajanjem od nafte iz Rusije, rekao je u srijedu u glavnom gradu Nur-Sultanu ministar energetike te naftom i plinom bogate bivše sovjetske republike Bolat Akčulakov.

"Nemamo tu mogućnost. Proizvodnja nafte nije usporediva sa slavinom za vodu koja se jednostavno može dodatno otvoriti da bi se dobile veće količine", citirala je ruska novinska agencija Interfax ministrove riječi.

"Da biste proizveli tolike količine nafte, morate uložiti puno novca u polja i bušotine", rekao je on.

Prije samo mjesec dana, kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokaev naznačio je kako je Kazahstan spreman iskoristiti svoj potencijal za stabilizaciju situacije na svjetskim tržištima nafte i plina, uključujući i europska.

Kazahstan se smatra saveznikom Rusije, ali nije deklaratorno na strani Moskve po pitanju Ukrajine. Predsjednik Tokaev izazvao je pomutnju sredinom lipnja kada je na zajedničkoj panel raspravi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio da Kazahstan - za razliku od Rusije - neće priznati istočne ukrajinske separatističke regije Luhansk i Donjeck kao neovisne države.

Zbog ruskog rata protiv Ukrajine, države EU-a uvele su embargo na naftu iz Rusije koja se doprema tankerima, ali se očekuje da će nafta nastaviti teći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:33