Otvoreni 17. travnja

Kaufland i Spar radit će na dan izbora kao što rade nedjeljom

Ministarstvo gospodarstva dalo je mišljenje da poslodavci moraju organizirati rad tako da onima koji budu radili, svaki sat moraju platiti više

Kaufland radnici/ilustracija

 Kaufland/

Dva tjedna prije parlamentarnih izbora samo se nekoliko trgovaca izjasnilo o tome hoće li njihove kupce taj dan dočekati zatvorena vrata. Kaufland je objavio da će njihove trgovine raditi prema nedjeljnom radnom vremenu. Svojim kupcima poručuju da uobičajeno radno vrijeme trgovina, pa tako i konkretno radno vrijeme koje će primjenjivati 17. travnja, uvijek mogu provjeriti na njihovoj internetskoj stranici.

Za isto su se odlučili i u Sparu - njihove će trgovine na izbornu srijedu također biti otvorene.

- Na taj dan će Spar supermarketi i Interspar hipermarketi u cijeloj Hrvatskoj raditi prilagođeno, po nedjeljnom radnom vremenu. O radnom vremenu na taj dan obavijestit ćemo kupce klasičnim kanalima komunikacije - poručili su iz tog maloprodajnog lanca.

Jasne upute

Ubrzo nakon što je predsjednik Zoran Milanović odredio datum održavanja parlamentarnih izbora, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da tu srijedu organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi omoguće izlazak na biračko mjesto.

Trgovci su za Jutarnji list objašnjavali kako problem nastaje zato što nema jasne upute što izborna srijeda znači za odredbe Zakona o trgovini koje reguliraju radno vrijeme trgovina. Direktor šoping-centra Westgate i predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić već je tada rekao da će Westgate normalno raditi.

Mišljenje Ministarstva

- U ovom trenutku, koliko mi je poznato, nije donesena odluka Vlade ili Ministarstva gospodarstva da je 17. travnja blagdan. U tom slučaju našli bismo se u novoj situaciji jer Zakon o trgovini propisuje zabranu rada blagdanom, s izuzecima koji su dobro poznati. No, odluka o srijedi, 17. travnja, kao blagdanu ne bi bila u skladu sa Zakonom o trgovini, bila bi, na neki način, iznad zakona - objašnjavao je Čupić.

Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora zatražile su o tome mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Krajem prošlog tjedna odgovorili su im da poslodavci moraju organizirati rad tako da svi zaposlenici mogu izaći na izbore, a onima koji 17. travnja budu radili, svaki sat moraju platiti 50 posto više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:50