SVI BI VARALI DRŽAVU

Katastrofalni rezultati inspekcijskih provjera u srcu sezone: Sramotno mala brojka onih koji nisu kršili propise

Od 3. lipnja do 4. kolovoza obavljeno je ukupno 2239 inspekcijskih nadzora
 Paun PaunovicćCropix

Tijekom turističke predsezone i sezone od 3. lipnja do 4. kolovoza obavljeno je ukupno 2239 inspekcijskih nadzora u kojima sudjeluju turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

Kako je objavio Državni inspektorat od 2239 obavljenih nadzora u 838 inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede propisa, to je svega 37,4 nadzora u kojima je utvrđeno poslovanje sukladno propisima. U 1401 (62,6 %) inspekcijskom nadzoru utvrđeno je ukupno 2572 raznih povreda propisa. U 572 slučaja inspektori su omogućili ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku, bez pokretanja prekršajnog postupka.

image

Tabla za iznajmljivanje apartmana

Jure Mišković/Cropix

"Za preostali dio utvrđenih nepravilnosti inspektori su podnijeli nadležnim sudovima 76 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli su 191 prekršajna naloga s tim da su u 13 slučaja prekršajnim nalogom oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist te su naplatili 801 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja", objavio je Državni inspektorat.

Najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori odnose se na nedostatke u ispunjavanju propisanih minimalnih uvjeta oko uređenja i opreme objekata. Turistički inspektori obavili su i 403 inspekcijska nadzora nelegalnih iznajmljivača. Ukupno 339 nadzora obavljena su sukladno zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a 58 nadzora su obavljena po zaprimljenim prijavama Turističkih zajednica. U 134 nadzora utvrđena je povreda propisa te su donesena 31 usmena rješenja o zabrani neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu, 36 usmenih rješenja o zabrani oglašavanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu. Također, za utvrđene povrede propisa protiv prekršitelja nadležnim sudovima podnesena su 72 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, te su donesena 62 prekršajna naloga.

Inspekcija rada obavila je ukupno 694 inspekcijskih nadzora od kojih su 382 okončana, a 312 inspekcijskih nadzora je u tijeku zbog utvrđivanja činjenica. Doneseno je ukupno 136 upravnih mjera, od kojih se 75 odnosi na rješenja po Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada - utvrđeno je da je 119 radnika (od toga 59 hrvatskih državljana i 60 državljana trećih zemalja, većinom Bosne i Hercegovine, Nepala, Srbije) radilo kod 71 poslodavca na obavljaju poslova s obilježjima radnog odnosa, koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada. Za 49 poslodavaca je zabranjeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 30 dana, jer je utvrđeno da su za poslodavce radili radnici državljani trećih zemalja bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Rješenja su donesena u odnosu na 90 radnika (većinom državljana Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala).

image


Turističke pločice za sobe i apartmane na fasadama kuca u centru Splita

Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:25