DOGOVOR U KIJEVU

Kapitalni megaprojekt: Ukrajinski poduzetnik gradi na Banovini kompleks peradarskih farmi, zaposlit će 2.500 radnika!

Na sastanku su dogovoreni posljednji detalji oko ovog 450 milijuna eura vrijednog projekta koji bi se u sljedeće četiri godine trebao realizirati na području Grada Petrinje te općina Lekenik, Martinska Ves, Sunja i Topusko

Ivica Pirić, Jurij Kosiuk i Tugomir Majdak

Hrvatska gospodarska delegacija predvođena Tugomirom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede i Ivicom Pirićem, počasnim konzulom Ukrajine u ponedjeljak je u Kijevu održala sastanak s ukrajinskim poduzetnikom Jurijem Kosiukom čija je tvrtka MHP glavni investitor izgradnje kompleksa peradarskih farmi, kapitalnog projekta za revitalizaciju potresom narušene Banovine vrijednog oko 450 milijuna eura koji bi trebao zaposliti oko 2.500 radnika.

Na sastanku su dogovoreni posljednji detalji oko ovog projekta koji bi se u sljedeće četiri godine trebao realizirati na području Grada Petrinje te općina Lekenik, Martinska Ves, Sunja i Topusko, a investicija uz farme uključuje izgradnju tvornice stočne hrane, klaonicu s rasjekaonicom i preradom, valionicu, bioplinsko postrojenje...

Ukrajinski poduzetnik Jurij Kosiuk, koji je jedan od pet najbogatijih Ukrajinaca i vlasnik najveće prehrambene tvrtke u toj zemlji, izrazio je svoje zadovoljstvo brzom realizacijom svih potrebnih predradnji kako bi se ova investicija što prije ostvarila, a državni tajnik Tugomir Majdak istaknuo je doprinos lokalne samouprave.

- Ova će investicija uz zapošljavanje osigurati i razvoj niz drugih aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji Banovine i cijele Sisačko-moslavačke županije koja će biti u funkciji proizvodnje. Zahvaljujem se premijeru Andreju Plenkoviću i tijelima državne uprave, te osobito županu Ivanu Celjaku, koji je od početka vjerovao u razvojne potencijale ovog projekta, rekao je Majdak.

Počasni konzul Ivica Pirić, čije su poslovne i privatno-sportske veze i dovele do ovih kontakata oko ulaganja u Banovinu nakon potresa, kao uvijek, istaknuo je značaj za malog čovjeka.

- Gledajući stradanja u potresu na Banovini uoči gospodarskog foruma ukrajinskih i hrvatskih poduzetnika krajem prošle godine rodila se ova plemenita ideja iz želje da pomognemo ljudima kako bi ostali u svojim domovima nakon obnove. Humanitarna pomoć koju smo tada dostavljali pomogla je i nama da ostvarimo bolje kontakte s ljudima koji svoju budućnost vide u svom zavičaju. Nadam se da će im ovaj projekt to i omogućiti, rekao je konzul Pirić.

image

Teren na kojem se planiraju investicije u svibnju ove godine je obišlo izaslanstvo u sastavu Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, Dubravko Folnović, direktor PIPO Čakovec i zastupnik MHP Ukrajina, Željko Perčić, tvrtka Gore Tex i geodet Mate Mandušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:06