REAKCIJA NA MJERE

Kaos u trgovinama: Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima je Vlada ograničila cijene, dio ograničio prodaju po kupcu

Trgovci upozoravaju da su sad neki zakoni i propisi potpuno kontradiktorni

Arhiva

 Tom Dubravec/Cropix

- Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična - tim riječima opisao nam je u subotu, prvog dana primjene Vladine odluke o ograničavanju cijena najprodavanijih vrsta brašna, mesa, mlijeka i šećera, situaciju u domaćim malim trgovinama Robert Fućak, vlasnik trgovine u Rijeci i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT).

- S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene - kazao nam je Fućak. Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, naš sugovornik odgovara potvrdno. U Vladi bi se, dodaje, trebali zbrojiti i donijeti novu odluku.

Tri pristupa

- Kada je u pitanju primjena Vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare - navodi Fućak. Dodaje kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a ne znaju kako sprovesti Vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Veliki trgovački lanci, primjerice Lidl ili Spar, kako su nam odgovorili, uredno su primjenili odluku Vlade. Pokušali smo u Državnom inspektoratu (DIRH) utvrditi kako se kontrolira Vladina odluka o ograničavanju cijena i jesu li već "uhvatili" prve prekršitelje. - Državni inspektorat kao inspekcijsko tijelo postupa sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, a tako će biti i u slučaju Vladine odluke o ograničenju cijena određenih prehrambenih proizvoda. Inspekcijski nadzori obavljaju se sukladno Planovima rada te zaprimljenim prijavama - poručeno nam je iz Državnog inspektorata uz najavu kako će o rezultatima nadzora Vladine odluke o ograničenju cijena izvijestiti naknadno.

Gubimo 1,5 kunu

Prvi dan primjene Vladine odluke donio je i ograničenja količina dijela proizvoda na koje se ona odnosi. Naime, vlasnik trgovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić potvrdio je za naš list da je u svojim trgovinama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu. - Mi na šećeru trenutačno gubimo kunu i 50 lipa po kilogramu u odnosu na nabavnu cijenu. Ograničenje smo uveli kako bismo spriječili udar potrošača, a za dalje ćemo vidjeti. Mislim da to neće biti problem za obične potrošače, već za vinare, slastičare i ostale koji trebaju veću količinu šećera - kazao je Stanić.

Vlasnik trgovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić u svojim je trgovinama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu

Inspektori kontroliraju i marže trgovaca

Stupanjem na snagu Vladine odluke o izravnim mjerama kontrole određenih prehrambenih proizvoda ograničene su i marže trgovaca na najprodavanije vrste brašna, mesa, mlijeka, ulja i šećera. Trgovcima su, prema Vladinoj odluci, propisane najviše marže u rasponu od jedan posto, u slučaju šećera, mljevenog mesa, svinjske lopatice bez kostiju, do pet posto kada je riječ o vrstama brašna, jestivog suncokretovog ulja, svježeg pileta i mlijeka na koje se primjenjuje ova odluka. Primjenu marži također provjerava Državni inspektorat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. prosinac 2022 20:03