HRVATSKA NARODNA BANKA

Kamatne stope banaka u veljači nastavile rasti: To neće značajno utjecati na subvencionirane kredite

‘U sljedećim se mjesecima može očekivati snažniji rast stambenih kredita, slijedom provedbe novoga kruga subvencioniranja stambenih kredita‘

Boris Vujčić

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatska narodna banka (HNB) navela je u novom mjesečnom Biltenu da se prijenos povećanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke (ESB) na uvjete financiranja u Hrvatskoj nastavio i tijekom veljače, pa su kamate banaka uglavnom porasle.

Navode tako da je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite nefinancijskim poduzećima dosegnula u veljači 3,7 posto, što je za 53 bazna boda više nego u siječnju. Zamjećuju i da je, unatoč rastu kamatnih stopa, nastavljen rast kredita poduzećima za 20,1 posto na godišnjoj razini.

Kod stanovništva je istodobno zabilježen blagi rast kreditiranja, uz gotovo nepromijenjene kamatne stope - prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite zadržala na siječanjskoj razini od 2,9 posto, a na gotovinske nenamjenske kredite blago se povećala na 5,6 posto.

"U sljedećim se mjesecima može očekivati snažniji rast stambenih kredita, slijedom provedbe novoga kruga subvencioniranja stambenih kredita od polovine ožujka. Pritom kamatne stope ne bi trebale znatnije porasti jer se subvencionirani stambeni krediti ugovaraju uz niže kamatne stope od tržišnih prosjeka", procjenjuju u HNB-u.

Inače, pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima većinom pokazuju trend rasta od druge polovine 2022. godine.

Podsjetimo, u nastojanju da suzbije inflaciju, Upravno vijeće ESB-a sredinom ožujka podiglo je ključne kamatne stope za još 50 baznih bodova, unatoč rastućoj neizvjesnosti na financijskim tržištima. Tako trenutno najvažnija kamatna stopa ESB-a, za novčani depozit kreditnih institucija kod središnje banke, od ožujka iznosi tri posto.

To povećanje odražava se i na domaće financijsko tržište, na kojem je od početka ciklusa povećanja ključnih kamatnih stopa ESB-a, započetog u srpnju prošle godine, primjerice prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite nefinancijskim poduzećima porasla za 200 baznih bodova.

Rast kamata i na oročene depozite

Kod oročenih depozita, kamatna stopa po kojoj su poduzeća deponirala svoja sredstva bila je u veljači za 15 baznih bodova viša nego u siječnju (1,6 posto), što je pridonijelo nastavku prelijevanja sredstava s prekonoćnih na oročene depozite, navode iz središnje banke.

Kod stanovništva, dodaju, upis državnih obveznica, koji je do kraja veljače iznosio oko milijardu eura, utjecao je na snažan pad depozita. Pritom je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite u veljači dosegnula 0,5 posto, odnosno 30 baznih bodova više nego u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:34