OTKUPNA CIJENA RIBE

Kali tuna plaća višu otkupnu cijenu da lokalni ribari ne bi bili na gubitku

Japanski vlasnik odlučio je pomoći svojim partnerima da ipak nešto zarade
 Luka Gerlanc/Cropix

Kali tuna je sklopila veći broj ugovora za otkup ribe od lokalnih ribara. Riječ je o manjim ribarskim obrtima koji raspolažu s ukupno 22 ribarska broda.

Od njih otkupljuje sitnu plavu ribu koja se koristi kao hrana u uzgajalištima tune, a naši ju ribari love u Jadranskom moru.

Ovih će se dana objaviti odluka o smanjenju godišnjih ulovnih kvota za ribare u našem djelu Jadrana, što će se negativno odraziti na njihovo poslovanje. Sastanak ribara upravo o višegodišnjem planu smanjenja kvota za ulov održao se jučer.

Nadoknadit će razliku

Ribari su dosadašnjih godina zarađivali ponajviše na količini ulovljene ribe, a kvote su smanjene radi oporavka ribljeg fonda i dugoročne održivosti ribarstva u Jadranu.

Kali tuna će svojim partnerima ribarima višom otkupnom cijenom nadoknaditi tu razliku. Pojednostavljeno rečeno, ribari će moći loviti manje jer ih odluke na to obvezuju, ali će zahvaljujući ugovoru s Kali tunom imati siguran i gotovo jednak prihod kao dosadašnjih godina. Ovako će zarađivati i na manjim količinama ulovljene ribe.

Dugoročna strategija

- Dogovorena cijena izuzetno je popularna za ribare. Radi se o visokoj otkupnoj cijeni koja je viša od tržišne. Postignuta je cijena takva da je od zajedničkog interesa za Kali tunu, čija je djelatnost ribarstvo i uzgoj tune, ali i za male ribare.

Ona je, između ostalog, pomoć i znak solidariziranja s lokalnim ribarima u vrlo teškom periodu za njih, kada je najavljeno smanjenje kvota za ulov ribe, čime će im se znatno smanjiti prihodi - kaže Jiro Kambe, vlasnik i direktor Kali tune.

Smatra da ugovori koji su sklopljeni s ribarima izuzetno važni zbog njihove financijske sigurnosti i održivosti ribarstva na hrvatskoj strani Jadrana. Iznos dogovorene otkupne cijene ne može iznijeti, ali otkriva da su ugovori potpisani s ribarima sa zadarskog i splitskog područja.

- Kad bi u ribarskoj industriji došlo do problema zbog smanjenja ulovnih kvota i samih prihoda ribara, mlađe generacije ne bi bile motivirane baviti se tim poslom. U tom slučaju ne bi došlo do oporavka ove industrije, koji svi mi koji se bavimo ovim poslom čekamo - pojašnjava vlasnik Kali tune.

Jiro Kambe kaže da je u posljednje dvije godine, ako promatramo globalnu situaciju vezanu uz tržište tune, došlo do većih problema na europskom i američkom tržištu, tako da se Kali tuna, osim što se poslovno vezala uz tradicionalno japansko tržište, pozicionirala i na tržištima ostalih azijskih zemalja.

- Cijene na tim tržištima također su niske. Mi smo 2015. godini uložili u Kali tunu, a od tada je na globalnom tržištu višak tune, pa su cijene niže i samim time nema zarade.

Međutim, mi imamo dugoročnu strategiju i upravo kroz dugoročno poslovanje treba razmatrati i ove naše nove ugovore s ribarima. Nije nam imperativ zarada u kratkom roku - pojašnjava Kambe.

Ulažu u kvalitetu uzgojene tune i osvajaju nagrade

Kali tuna, prema riječima njezina vlasnika, mnogo ulaže u kvalitetu uzgojene tune. To ih, kako nam kaže Jiro Kambe, izdvaja u odnosu na ostale uzgajivače. Zadovoljan je priznanjem koji je Kali tuna dobila za visoku kvalitetu uzgojene tune.

Podsjetimo, Kali tuna dobitnica je, između ostalog, Superior Taste Awarda, koju dodjeljuje International Taste Institute sa sjedištem u Bruxellesu. Nakon procjene koju su napravili vrhunski kuhari iz najboljih europskih restorana s Michelinovim zvjezdicama, od mogućih 100 bodova za teksturu, izgled, okus i miris, tuna Kali tune dobila je više od 90 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:19