DOBRO IM IDE

Kakve su božićnice u državnim službama i tvrtkama? Evo koliko isplaćuju HEP, Hrvatske šume, HRT...

Kod njihovih zaposlenika uopće nema dvojbe hoće li dobiti božićnicu

Ilustrativna fotografija

 

 Sasa Buric/Cropix

Za razliku od privatnih tvrtki, koje uglavnom isplaćuju božićnice sukladno dobroj volji i mogućnostima poslodavca, u državnim tvrtkama i u javnoj upravi to je uglavnom regulirano kolektivnim ugovorom i drugim propisima, tako da kod njihovih zaposlenika uopće nema dvojbe hoće li dobiti božićnicu. Uvijek je dobiju.

Tako i radnici HEP-a. Kako Slobodnoj Dalmaciji javljaju iz ove tvrtke, na temelju kolektivnog ugovora radnici društava HEP grupe imaju pravo na isplatu u povodu Božića u iznosu od 2500 kuna po radniku te na isplatu dara za djecu u iznosu od 600 kuna za svako dijete mlađe od 15 godina, a za koje radnik koristi poreznu olakšicu.

Lijepo.

Božićnica i dar za dijete definirani su i kolektivnim ugovorom u Hrvatskim autocestama. HAC će svojim djelatnicima isplatiti jednokratni dodatak na plaću, odnosno božićnicu u neoporezivom iznosu od 1000 kuna, te 600 kuna za dijete. Božićnicu će dobiti 2578 radnika, a dar za dijete dobit će 1619 djece.

Sukladno uvjetima iz kolektivnog ugovora i sporazuma s Hrvatskim sindikatom šumarstva, i radnici Hrvatskih šuma imaju pravo na 2500 kuna božićnice, razmjerno broju dana zaposlenja u 2022. godini. Dar djeci isplaćuje se u visini neoporezivog iznosa iz Pravilnika o porezu na dohodak, kažu u Hrvatskim šumama, što znači da on iznosi 1000 kuna.

Svojim radnicima Ina i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim kolektivnim ugovorom: prigodnu nagradu za Božić, božićnicu, u iznosu od 1500 kuna neto te dar za djecu u visini od 600 kuna neto po djetetu, javili su Slobodnoj iz naftne kompanije.

Poseban dodatak u Podravci

A u skladu s kolektivnim ugovorom Grupe Podravka i sporazumom sa sindikatima, zaposlenicima Podravke svake se godine isplaćuje božićnica u iznosu od 1500 kuna. Tako je i sada.

Osim toga, javljaju iz Podravke, zaposlenici imaju pravo i na dar za djecu koji je, novim paketom mjera za dodatno povećanje plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika, ove godine povećan sa 600 na 1000 kuna.

Također, zaposlenicima Podravke u prosincu 2022. bit će isplaćen i poseban dodatak od 2000 kuna kao naknada za uspješne rezultate poslovanja.

I Hrvatska će radiotelevizija (HRT), sukladno važećim propisima i, dakako, kolektivnom ugovoru, svojim radnicima isplatiti božićnice od 700 kuna kao primitak u naravi i dodatno 2000 kuna u novcu, a dar za djecu do 15 godina iznosi 1000 kuna. Inače, HRT ima 2783 zaposlenika.

image

lustrativna fotografija

Yuki Iwamura/Afp

Čekajući Hinu...

Raspitali su se kakve su božićnice i u nacionalnoj novinskoj agenciji Hini. Kako je kazala Branka Gabriela Vojvodić, ravnateljica ove javne ustanove, njihovih 122 zaposlenika ima pravo na božićnicu, koja će ove godine biti isplaćena u iznosu od 2000 kuna po radniku.

– Također, radnici će dobiti bon u naravi u iznosu od 900 kuna, dok dar za djecu nismo osigurali. Na koncu godine radnici Hine dobit će i nagrade za radne rezultate – tvrdi Vojvodić. Na dodatni upit koliki je iznos te nagrade za radne rezultate još nismo dobili odgovor.

Iz Croatia Airlinesa potvrdili su da će njihovi zaposlenici dobiti božićnice, ali niti na opetovano traženje odgovora na pitanje nisu htjeli precizirati o kolikom je iznosu riječ.

– U Croatia Airlinesu, sukladno kolektivnom ugovoru, ove je godine predviđena isplata božićnice. U kompaniji su trenutno zaposlena 933 radnika – sve je što su iz državne aviokompanije željeli reći o ovoj temi.

Iz Janafa se nisu udostojili ni odgovoriti na naš upit, no u medijima kola informacija da su kod njih božićnice 3500 kuna.

Napomenimo na koncu i da će svi državni službenici i namještenici ovih dana dobiti božićnicu u iznosu od 1750 kuna neto, 250 kuna više nego lani. Njihova djeca, pod uvjetom da su mlađa od 15 godina, dobit će novčani dar za Svetog Nikolu u iznosu od 754 kune, a i to je 154 kune više od lanjskih 600 kuna.

Sasvim solidno, iako uvijek može bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:06