POSAO IZ SNOVA

Kako su u novom razrezivanju poreza prošli iznajmljivači, i zašto je lokalna vlast tako blaga prema njima

Iznajmljivačima je čak smanjena porezna obveza s obzirom na to da na obračunati porez više nisu dužni plaćati prirez

Ilustrativna fotografija

 Vanesa Pandzic/Cropix

Poreznim izmjenama gradovi i općine dobili su veću autonomiju u razrezivanju poreza građanima i poduzetnicima. Jedan od poreza sa širokim rasponom mogućeg opterećenja je paušalni porez na dohodak iznajmljivačima apartmana, soba i postelja putnicima i turistima. tportal je provjerio koliko je lokalnih jedinica podiglo porezne obveze malim poduzetnicima u turizmu.

Iako se lani mnogo govorilo o niskom poreznom opterećenju privatnih iznajmljivača u odnosu na druge poduzetnike, poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine nije se mijenjao raspon oporezivanja iznajmljivača.

Najniži paušal po krevetu ostao je 19,91 euro, a maksimalni 199,08 eura. Iznajmljivačima je čak smanjena porezna obveza s obzirom na to da na obračunati porez više nisu dužni plaćati prirez.

Vlada je lokalnim jedinicama ostavila mogućnost da izgubljene prihode od prireza nadoknade podizanjem poreza u svojoj nadležnosti.

Podaci Porezne uprave pokazuju da su se gradske i općinske vlasti u ‘bildanju‘ proračunskih prihoda najviše oslonile na podizanje poreza na kuće za odmor. S druge strane, pokazale su veliku nesklonost dizanju poreza iznajmljivačima.

image

Tablica 1

Prema podacima Porezne uprave, gotovo 80 posto gradova i općina naplaćuje iznajmljivačima porez do 40 eura po krevetu. Pritom se postotak lokalnih jedinica koje naplaćuju minimalni paušal od 19,91 euro smanjio s 42,8 na 34,3 posto, a paušal u rasponu od 19,92 do 40 eura sada ima 44,9 posto gradova i općina dok ih je lani bilo 42,3 posto.

S druge strane, piše tportal, paušal od 99,55 do 199,02 eura plaćat će se u dvadesetak gradova i općina, što čini 5,7 posto lokalnih jedinica. Godinu dana ranije bilo ih je manje od četiri posto, što ukazuje na blag porast najvišeg opterećenja.

Maksimalni paušal zasad je uveo jedino Zagreb, a Poreč, Dubrovnik i Split naplaćuju ga isključivo za apartmane i smještaj u užoj gradskoj jezgri.

Jedan od razloga za nesklonost dizanju poreza iznajmljivačima svakako je činjenica da oni žive u dotičnim gradovima i općinama te su ujedno njihovi birači. Za razliku od iznajmljivača, vlasnici kuća za odmor u pravilu imaju prebivališta u drugim dijelovima Hrvatske ili u inozemstvu te nemaju utjecaja na izbore.

Povećanje poreza na kuće za odmor djelomično je zahvatilo i iznajmljivače jer su prema tumačenju Porezne uprave i oni obveznici plaćanja toga nameta.

No kako je riječ o specifičnom tumačenju, ne postoje podaci o tome koliko gradova i općina prakticira naplatu poreza na kuće za odmor i iznajmljivačima.

image

D&D
Barat, 311022.
Vila Casa Baratto, autohtona istarska kuca s bazenom koja je smjestena u malom selu Barat u blizini Kanfanara.
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 10:59