Business outlook 2019.

Kako su domaći menadžeri zadovoljni 2018. godinom i što prognoziraju za 2019.?

Samo 13 posto direktora očekuje da će u 2019. godini poslovati lošije nego sada

Osam uglednih ekonomista i 937 menadžera dalo je za prvi broj Business Outlooka ocjene za 2018. i prognoze za 2019. Ti odgovori oslikavaju umjerenu konjunkturu na mikro i makro razini, barem u baznim scenarijima naših sugovornika. O zadovoljstvu poslovanjem u 2018. godini i očekivanjima od 2019. godine razgovarali smo, dakle, i s onima koji na to direktno utječu, direktorima tvrtki.

S tim ciljem, u suradnji s agencijom Ipsos, proveli smo istraživanje koje je obuhvatilo direktore 937 tvrtki segmentiranih po djelatnosti, veličini tvrtke i geografskim statističkim regijama. Neovisno o tome radi li se o niskoj razini ambicioznosti, nedovoljnoj samokritici ili objektivnom sagledavanju učinjenog, rezultati istraživanja pokazuju da su direktori hrvatskih tvrtki jako zadovoljni njihovim poslovanjem.

Čak 70 posto njih poslovanje općenito ocjenjuje pozitivno, a tek 11 posto negativno. Ako se ukupno poslovanje razdjeli na pojedine konkretnije pokazatelje, najzadovoljniji su s likvidnosti, kojom je zadovoljno 72 posto, a slijedi dobit, koju pozitivno ocjenjuje 67 posto direktora. Najnižu razinu zadovoljstva bilježimo kod investiranja, ali i u tom aspektu poslovanja polovica anketiranih direktora zadovoljna je rezultatima svojih tvrtki u 2018. godini, a tek ih je petina nezadovoljna.

Pretplatite se na newsletter portala Novac.hr i besplatno preuzmite novi Business Outlook